Ουκρανία: Υπέρ της ανεξαρτησίας Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ

Εν μέσω πυρών διεξήχθησαν τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με τους πολίτες να ψηφίζουν υπέρ της απόσχισής τους από το Κίεβο. Τα δημοψηφίσματα έτυχαν της αποδοκιμασίας της Δύσης, η οποία τα χαρακτήρισε παράνομα.

«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο, χαρακτήρισε παράνομη πράξη.

«Απαιτούμε

το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε», είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε πάντως τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».

Η επόμενη ημέρα των δημοψηφισμάτων βρήκε την περιοχή του Σλαβιάνσκ εν μέσω σφοδρών εκρήξεων. Οι συγκρούσεις επανελήφθησαν, όπως σχεδόν κάθε μέρα, στο χωριό Αντρίφκα, που βρίσκεται επί της «γραμμής του μετώπου» στη νότια είσοδο της πόλης του Σλαβιάνσκ, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που εξαπέλυσαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή στις 2 Μαΐου.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο ισχυρός άνδρας του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής ήταν της τάξης του 80%. Ο τοπικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ανατόλι Χμελεβόι, εκ των διοργανωτών της ψηφοφορίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι περιμένει ότι το ποσοστό που ψήφισε «ναι» θα πρέπει να ανέρχεται στο 90%, αφού «όσοι ψήφισαν, ψήφισαν “ναι’». Η Ιρίνα Μαρκίνα, μέλος της τοπικής εκλογικής επιτροπής, άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει ότι το ποσοστό του «ναι» θα υπερβαίνει το 90%.

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα με ερώτημα αυτή τη φορά την ένωση με τη Ρωσία, ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ απάντησε: «Σε τρεις ημέρες, μπορούμε να οργανώσουμε δημοψήφισμα, ό,τι και να είναι αυτό».

Αιματοβαμμένο δημοψήφισμα

Αν και σε πολλά εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική, σε άλλα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανών

Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, που έγινε τόπος φονικών συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά τμήματα για έναν πληθυσμό μισού εκατομμυρίου. Ουρές εκατοντάδων μέτρων σχηματίστηκαν από νωρίς το πρώι με τα πνεύματα να οξύνονται όταν ένα από τα κέντρα γέμισε ασφυκτικά και οι κάλπες μεταφέρθηκαν στο δρόμο.

Στα ανατολικά προάστια, λίγο μετά το άνοιγμα της κάλπης, στρατιώτες από το Κίεβο κατέσχεσαν «παραποιημένα ψηφοδέλτια», με ψήφους για το «ναι» και συνέλαβαν δύο άνδρες.

Στο Σλαβιάνσκ, συγκρούσεις ξέσπασαν γύρω από ένα τηλεοπτικό πομπό λίγο πριν οι πολίτες αρχίσουν να προχωρούν μέσα από τα οδοφράγματα που αποτελούνταν από πεσμένα δέντρα, λάστιχα και μηχανές. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ένας στρατιώτης τραυματίστηκε.

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες επεισόδιο με τους πυροβολισμούς σημειώθηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης Κρασνοαρμέισκ, όπου νωρίτερα οι στρατιώτες είχαν εμποδίσει την ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.

Οπως μετέδωσε το Russia Today, αυτόπτες έκαναν για έναν νεκρό πολίτη και τουλάχιστον έναν τραυματία, όταν η εθνοφρουρά άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που συγκεντρώθηκαν σε υπό κατάληψη εκλογικό τμήμαστο Κρασνοαρμέισκ.

«Είδα ένα μέλος της ουκρανικής εθνοφρουράς να σκοτώνει έναν και να τραυματίζει κάποιους άλλους», έγραψε ο ρώσος δημοσιογράφος Ιλία Αζάρ στο μπλογκ του. Λίγο αργότερα ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλι, επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Φωτογράφος του Associated Press που βρισκόταν στο σημείο μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος χωρίς να κινούνται. Βίντεο που ελήφθη στο κτίριο δείχνει το πλήθος να διαλύεται την ώρα που ακούγονται πυροβολισμοί,ενώ προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί από που προήλθαν οι πυροβολισμοί. Παράλληλα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο αστυνομικός διευθυντής Μαριούπολης βρέθηκε κρεμασμένος.

Ο Πουσίλι, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το δημοψήφισμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ολες οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα θεωρηθούν παράνομες και θα ανακηρυχθούν δυνάμεις κατοχής», είπε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Είναι απαραίτητο να σχηματίσουμε κρατικούς θεσμούς και στρατιωτικές αρχές το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο ίδιος στο Interfax.

Αντιδρά η Δύση

Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία τη Δευτέρα κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Χθες οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων τονίζοντας ότι «είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών».

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε τομείς – κλειδιά όπως της ενέργειας και των οικονομικών υπηρεσιών, εάν η Μόσχα διαταράξει τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου στην Ουκρανία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ετοιμάσει μία λίστα 14 ατόμων και δύο εταιρειών της Κριμαίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, στους οποίους πιθανώς να προστεθούν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες. Την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τη Δευτέρα το πρωί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φραντς Τίμερμαν.

Ωστόσο, η ΕΕ θα κρατήσει αποστάσεις από τις ΗΠΑ όσον αφορά την αυστηρότητα των κυρώσεων που έχει ήδη επιβάλει στη Ρωσία. Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι εμπορικές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα υπονομεύσουν τις δικές τους οικονομίες -που μόλις ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση- και να προκαλέσουν αντίποινα από τη Ρωσία.

Τουρτσίνοφ: Φάρσα προπαγάνδας το δημοψήφισμα

Φάρσα προπαγάνδας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ στο κοινοβούλιο.

«Οι αρχές του Κιέβου θα συνεχίσουν το διάλογο μ” αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε.

Πεσκόφ: Αναλόγως το αποτέλεσμα η αντίδραση Πούτιν

Στο μεταξύ στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα Κομερσάντ, διευκρίνισε πως ο ρώσος πρόεδρος θα αντιδράσει στα δημοψηφίσματα αναλόγως του αποτελέσματος και πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων» ποια θα είναι η αντίδραση αυτή.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «απόλυτη βλακεία» τις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα