Ουκρανία: Αρνείται να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς

Aρνείται να παραιτηθεί ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, σε συνέντευξή του σε κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης, ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα.
Στη συνέντευξή του, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανέφερε ακόμη πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».
Τόνισε ακόμη πως είναι είναι

ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος, παρομοιάζοντας μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία.
Ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε επίσης οι ψηφοφορίες που έγιναν στην ουκρανική Βουλή δεν είναι νόμιμες.
Υπενθυμίζεται πως όλοι, εκτός από έναν βουλευτή, ψήφισαν υπέρ της επαναφοράς του Συντάγματος του 2004, βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης που υπεγράφη την Παρασκευή. Το Σύνταγμα του 2004 περιορίζει τις εξουσίες του Προέδρου.
Επίσης, οι βουλευτές με την ψήφο τους άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία το 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.
Oι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι και σήμερα καταιγιστικές, καθώς παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση την Παρασκευή, πολλοί διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του φιλορώσου Προέδρου της χώρας.
Η συμφωνία προβλέπει πρόωρες προεδρικές εκλογές πριν το τέλος του 2014, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός 10 ημερών, αλλαγή εκλογικού νόμου και τις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα περιορίζουν τις προεδρικές εξουσίες.
Την ίδια ώρα, το πού βρίσκεται ο Γιανουκόβιτς παραμένει μυστήριο, μετά και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι έχει εγκαταλείψει το Κίεβο.
Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα ότι η κατοικία του ουκρανού προέδρου, σε προάστιο του Κιέβου, είναι σήμερα άδεια και αφύλακτη, και δημοσιογράφοι εισήλθαν ελεύθερα σε αυτήν.
Ουκρανοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου. «Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του», δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου.
Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενίσχυσαν τη νύχτα τα οδοφράγματα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την υπογραφή της συμφωνίας της Παρασκευής, που ορίζει σαφώς την πλήρη απομάκρυνση των διαδηλωτών από κυβερνητικά κτήρια.
Οι διαμαρτυρίες είχαν ξεσπάσει αρχικώς στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., κάνοντας στροφή προς στενότερες σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα