Όργιο φοροδιαφυγής

Ένα όργιο φοροδιαφυγής που εκτείνεται σε πάρα πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες και κλάδους της οικονομίας αποκάλυψε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώ έως το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα 266 πορίσματα ελέγχου φορολογουμένων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα «Λαγκάρντ» και φαίνεται να έχουν αποκρύψει από την εφορία συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα 6 άτομα προέκυψε απόκρυψη εισοδημάτων 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 300 εκατ. ευρώ είναι η φοροδιαφυγή καλλιτεχνών, δικηγόρων, αγροτών, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ ενώ κορυφαίο όλων είναι ότι στα 4 χρόνια της κρίσης (2008-2011) 54.000 Έλληνες έβγαλαν στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 54 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 20 δισ. ευρώ θεωρούνται καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα πόθεν έσχες – εισοδήματα των καταθετών.

Ο κ. Στασινόπουλος παρουσίασε επίσης στοιχεία για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιδοτήσεις, μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ψευδή «πόθεν έσχες» κτλ.

Πολύ σημαντικό όμως είναι ότι οι έρευνες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό για τη λίστα Λαγκάρντ και άλλες υποθέσεις γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων και τα στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες ήταν μαζικά και όχι ξεχωριστά για κάθε φορολογούμενο με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η επεξεργασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, από τα 1.700 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ (συνολικά περιέχει 2.062 ονόματα) που έχουν ταυτοποιηθεί, οι 266 περιπτώσεις βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, οι 155 εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΣΔΟΕ

- 52 αγρότες εισέπραξαν παράνομα 52 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις για προϊόντα τα οποία ουδέποτε παρήγαγαν ή πούλησαν

- 18 δικηγόροι είχαν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ

- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αδήλωτα έσοδα 29 εκατ. ευρώ

- 7 φορολογούμενοι απέκρυψαν εισοδήματα 8 εκατ. ευρώ ενώ ήταν υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες»

- 2 καλλιτέχνες δεν εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα 4,2 εκατ. ευρώ

Σε ποιους συνεχίζει τους ελέγχους το ΣΔΟΕ:

- 150 φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις με μηδενικά εισοδήματα βρέθηκαν με εμβάσματα στο εξωτερικό άνω του 1 εκατ. ευρώ

- 180 φορολογούμενοι οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα στο εξωτερικό και ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

- 380 Έλληνες που κατέχουν ταχύπλοα σκάφη αναψυχής εγγεγραμμένων στο ολλανδικό νηολόγιο.

- 54.000 αιρετοί στη τοπική αυτοδιοίκηση με αρκετούς δημάρχους να έχουν εντοπιστεί με μαύρο χρήμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και παράνομο πλουτισμό. Δήμαρχος πόλης της Πελοποννήσου με 10.000 κατοίκους βρέθηκε να έχει στο λογαριασμό του 18 εκατ. ευρώ το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχει εμφανίσει στην εφορία.

- Σε δημοτικές επιχειρήσεις όπου γινόταν μεγάλο «φαγοπότι» με μίζες και εμπόριο πλαστών και εικονικών τιμολογίων με προμηθευτές με απευθείας αναθέσεις έργων, εικονικές εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις για έργα κτλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα