Οι Έλληνες δεν θέλουν αφεντικά πάνω από το κεφάλι τους…

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου..

To 50% των Ελλήνων θα ήθελε να είναι αυτό-απασχολούμενοι.

Αυτό, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (μετά τους Λιθουανούς) στην κλίμακα της ΕΕ των 27, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου για την επιχειρηματικότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, μολονότι στο ανάλογο ερώτημα το 2009 η θετική απάντηση συγκέντρωνε 60%! Ωστόσο, όπως φαίνεται από την έρευνα, η γενική τάση στους Ευρωπαίους είναι πτωτική –

θετικά, το 2009 είχαν απαντήσει σε ποσοστό 45% (σσ. των Ευρωπαίων) και το 2012 σε ποσοστό 37%.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, το ευρωβαρόμετρο σε συνεργασία με την ICAP έδειξε ότι οι Έλληνες επιθυμούν να είναι: αυτο-απασχολούμενοι (50%) ή υπάλληλοι (43%).

Επιλέγουν την αυτο-απασχόληση έναντι της υπαλληλίας, διότι θεωρούν ότι αυτή προσφέρει: ανεξαρτησία και αυτο-επιβεβαίωση (66%), ελευθερία στην επιλογή χώρου και χρόνου εργασίας (23%), καλύτερες εισοδηματικές προοπτικές (26%), ευνοϊκό οικονομικό κλίμα (7%), αξιοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας (5%), αποφυγή της αβεβαιότητας, που ενέχεται στην υπαλληλία (3%) κ.α.

«Αρκετά» ή «πολύ πιθανό» να γίνουν αυτο-απασχολούμενοι απαντούν οι Έλληνες κατά 30%. Κατά 68% θεωρούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο «καθόλου» ή «πολύ δύσκολο». Κυρίως, λένε όσοι βλέπουν απομακρυσμένη μια τέτοια πιθανότητα, επειδή η συγκυρία δεν προσφέρει το κατάλληλο οικονομικό κλίμα για μια «εκκίνηση» (33%), επίσης επειδή δεν υπάρχει «επαρκές κεφάλαιο / χρηματοδοτικές πηγές» (26%), ή είναι ασύμβατη μια τέτοια δραστηριότητα με τις «οικογενειακές δεσμεύσεις» (10%), ή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δεξιότητες για την αυτο-απασχόληση (7%).

Οι Έλληνες, πάντως, θα ήθελαν «πολύ» ή «αρκετά» να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους κατά 50%, ενώ στον αντίποδα στέκεται το 49%. Μικρή εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα στη διάρκεια της σχολικής ή της πανεπιστημιακής του εκπαίδευσης δηλώνουν 17% των Ελλήνων, ενώ 83% δηλώνουν πως στη διάρκεια της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν ανέπτυξαν καμιά τέτοια δραστηριότητα.

Ποσοστό 32% του δείγματος, εξάλλου, δήλωσαν πως έχουν εμπλακεί με την επιχειρηματική δράση στο παρόν ή το παρελθόν, ενώ 68% απάντησαν αρνητικά. Η επιχειρηματικότητα, πάντως, για τους Έλληνες εκλαμβάνεται ότι συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (87%), στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών (75%), στην αξιοποίηση της δουλειάς των άλλων (69%), ενώ τέλος 67% πιστεύουν πως οι επιχειρηματίες «φροντίζουν για την τσέπη τους».

Τέλος, οι Έλληνες στο ερώτημα «ποια είναι η κυριότερη ανησυχία σας» αν ξεκινούσατε σήμερα μια δουλειά, κατά 52% δηλώνουν «η πτώχευση», και ακολουθουν: η ανησυχία για άστατο ή μη εγγυημένο εισόδημα (37%), ο φόβος να χαθεί η προσωπική περιουσία (24%) ή να εξελιχθεί σε «προσωπική αποτυχία» (23%), η έλλειψη εργασιακής ασφάλειας (15%) και η ανάγκη να αφιερώσει κάποιος πολλή ενέργεια και χρόνο (9%).

πηγή: enikos

Keywords
Τυχαία Θέματα