Νέο σοκ στην Κύπρο: 6 δισ.€ επιπλέον ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μαύρα μαντάτα για τους Κύπριους φορολογουμένους αφού Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση παραδέχτηκαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Έτσι η Κύπρος θα χρειαστεί έξι δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ως συνεισφορά της στο πακέτο διάσωσης το οποίο εγκρίθηκε μόλις προ μηνός!

Με βάση και αυτή την αύξηση το πακέτο διάσωσης ανέρχεται τώρα; στα 23 δισ. ευρώ από την αρχή εκτίμηση των 17 δισ. €. Και με το επιπρόσθετο ποσό να επιβαρύνει

εξολοκλήρου την Κύπρο. Το νέο αυτό επιπλέον ποσό προέκυψε ύστερα από την μελέτη βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι η «μαύρη τρύπα» στα οικομ9ικά της Κύπρου είναι μεγαλύτερη από ότι αρχικά υπολογιζόταν με αποτέλεσμα το συνολικό νέο κόστος που θα μετακυλιστεί στους Κύπριους (φορολογούμενους και καταθέτες) να ανέρχεται τώρα στα 13 δισ. €.

Αυτό προκύπτει από διαρροή εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των μελών του Eurogroup (το οποίο συνέρχεται την Παρασκευή), ανέφερε ότι τα μέλη του καταβάλουν τα 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με το ποσό των 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση φόρων.

Το κλείσιμο της Λαϊκής και το κούρεμα των καταθέσεων υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 10,6 δισ. και άλλα 400 εκατομμύρια μπορεί να προέλθουν από την πώληση χρυσού, οπότε το κενό ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ.

Η ΕΕ υπολογίζει την ύφεση στην κυπριακή οικονομία στο 8,7% για το 2013, άλλοι αναλυτές όμως, με δεδομένη τη βίαιη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό και μιλούν για ύφεση πολύ μεγαλύτερη από 13%.

πηγή: pdefencenet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα