Νέα βίντεο με τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου

Σε πρόσωπο του καλοκαιριού έχει αναδειχθεί ο κροκόδειλος της Κρήτης, αφού όλη η Ελλάδα ασχολείται με τις κινήσεις και τη ζωή του μεγαλόσωμου ερπετού στο φράγμα των Ποταμών του Ρεθύμνου. Μετά τις πρώτες φωτογραφίες και το αρχικό βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας έρχεται ένα νέο εντυπωσιακό οπτικό υλικό με πανοραμική θέα αυτή τη φορά που δείχνει το άγριο ερπετό

να κολυμπάει και να απολαμβάνει τις βουτιές του στο ποτάμι.

Στο βίντεο από την πρωινή εκπομπή του Star, βλέπουμε το ερπετό να κολυμπάει στο φράγμα των Ποταμών και στη συνέχεια να περνάει δίπλα από τις πάπιες, που βρίσκονταν στο σημείο…



Ο περιβόητος κροκόδειλος του Ρεθύμνου εξακολουθεί να βρίσκεται στο φράγμα των Ποταμών να απολαμβάνει τις βουτιές του στο νερό και φυσικά να μην έχει καμία ανησυχία όπως δείχνουν και οι κινήσεις του. Οι εντυπωσιακές εικόνες της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ δείχνουν το μεγαλόσωμο και ξένο γαι την πανίδα της χώρας μας ερπετό να κολυμπάει στα νερά του ποταμού και μόλις αντιλαμβάνεται την παρουσία της κάμαρας να κάνει μακροβούτι και να χάνεται στην ασφάλεια που του προσφέρουν τα θολά νερά.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί επιστήμονες ξεκινούν συστηματική έρευνα για να εντοπίσουν τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου και παράλληλα ζητούν την προσοχή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. «Ο κόσμος δεν πρέπει να πλησιάζει ούτε καν από περιέργεια. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ζώο και υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει ατύχημα».



Πώς θα τον πιάσουν

«Πώς θα το πιάσουμε; Μια κουβέντα είναι… Υπάρχει όμως εμπειρία από άλλα ερπετά και θα κάνω μια απόπειρα. Εξαρτάται από το ζώο κατά πόσον είναι φοβισμένο, καθώς και από τον χώρο, σε τι έκταση θα πρέπει να το κυνηγήσουμε», λέει και εξηγεί ότι η επιβίωση είναι δύσκολη και για τον κροκόδειλο της Κρήτης…

«Πιθανώς έφαγε κάποιο ψοφίμι, ίσως παπάκια, κατάφερε να επιβιώσει. Αλλωστε, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί άλλη ανάλογη περίπτωση».

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο κροκόδειλος να έχει και… ταίρι, μετά τη λήψη ερασιτεχνικού βίντεο.

Εάν αυτή η εκδοχή έχει βάση, τότε όλοι τρέμουν τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση αναπαραγωγικής περιόδου.

Θα μπει περίφραξη

Ολα άρχισαν όταν ομάδα πυροσβεστών εντόπισαν τον κροκόδειλο στην «ουρά» του φράγματος. Αρχικά ουδείς πίστευε ότι στα νερά του φράγματος, στα οποία κάθε χρόνο ανήμερα τα Φώτα γίνεται ο καθαγιασμός και πολλοί πολίτες βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό, ζει ένας κροκόδειλος. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει εγκατάσταση φωτογραφικού συστήματος με ανιχνευτές κίνησης. Από πλευράς του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στην οποία υπάγεται η διαχείριση του φράγματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί άμεσα περίφραξη στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό.

Επίσης, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν πινακίδες κινδύνου στα ελληνικά και στα αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη και φυσικά να ξεκινήσουν περιπολίες επιτήρησης.

«Κάνουμε αγώνα, εδώ και χρόνια, προκειμένου ο κόσμος να μην αφήνει τα ζώα ελεύθερα στο περιβάλλον», λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης και εξηγεί ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπάγεται ως αυτοτελές τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τον τελευταίο χρόνο η ερευνητική του ομάδα μελετά την πανίδα σε σπήλαια στα Λευκά ή σε βραχονησίδες, καθώς και ερπετά ή αμφίβια στην Κάρπαθο και τη Σαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα