Μήνυμα Σαμαρά: «Μηδενική ανοχή στο ρατσισμό»

Η ανησυχία για την επανεμφάνιση του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη, με έμφαση στη Χρυσή Αυγή για την Ελλάδα, λόγω και της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, καθώς και η ανάγκη της αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους, κυριάρχησαν στις ομιλίες, που ακούστηκαν στη Συναγωγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης,

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Ποτέ ξανά», με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου τρένου με Εβραίους Θεσσαλονικείς για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

«Η σημερινή μας παρουσία στον χώρο αυτόν είναι ζήτημα συνείδησης και χρέους. Ζήτημα συνείδησης και χρέους στη μνήμη των χιλιάδων συμπολιτών μας από την πόλη της Θεσσαλονίκης, που βρήκαν φρικτό θάνατο στα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπίρκεναου» είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων προμελετημένο και οργανωμένο μαζικό έγκλημα και σημείωσε: «Αν μπορώ να πω με δύο λέξεις, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό, αυτό που βγαίνει από την ψυχή όλων και όλων των Ελλήνων, είναι μόνο οι δύο λέξεις: Ποτέ Ξανά! Όπως ξέρετε, «Ολοκαύτωμα» είναι ελληνική λέξη. Και ως τέτοια επιβλήθηκε διεθνώς. Σημαίνει εκείνο που καίγεται εντελώς, χωρίς ίχνη και χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο συνέχειας. Είναι στενά συνδεδεμένο ως έννοια, και με μία άλλη ελληνική λέξη, τη Γενοκτονία. Τη χρησιμοποίησε ένας Πολωνό-Εβραίος συγγραφέας, ο Ραφαήλ Λέμκιν, για να ορίσει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: Όταν, δηλαδή, ένα επίσημο κράτος, συστηματικά εξοντώνει ένα λαό, για να αφανίσει, ακριβώς, τη συνέχειά του.

Σήμερα, λαοί και κυβερνήσεις έχουν χρέος να παίρνουν κάθε μέτρο, να υλοποιούν κάθε πρωτοβουλία, με στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στην κοινωνία, κυρίως όμως στη νέα γενιά. Για να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί» είπε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή χωρίς να την κατονομάσει. «Την απαράμιλλη απαράμιλλη Αντίσταση, αυτή την ηθική και πολιτική νίκη ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά του φασισμού την προσβάλλουν βάναυσα και την αμαυρώνουν σήμερα οι ελάχιστες μεμονωμένες φωνές που προσπαθούν να αναβιώσουν τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Μπορεί να είναι λίγοι. Μπορεί να είναι λιγότεροι απ” ό,τι σε άλλες δυτικές κοινωνίες. Αλλά και λίγοι προσβάλλουν. Προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού. Όλων των θυμάτων! Χριστιανών και Εβραίων» τόνισε και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός πολιτισμός είναι αντίπαλος με τον ρατσισμό, έτσι κι αλλιώς. Με δύο λόγια, οι ρατσιστές δεν χωρούν ανάμεσά μας. Ούτε οι αντισημιτική μισαλλοδοξία. Και επιμένω: Ο αντισημιτισμός είναι ξένος και εχθρικός προς την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Πολιτισμό μας. Γιατί τα αδέλφια μας, που χάθηκαν τότε, οι Έλληνες Εβραίοι ήταν αυτό ακριβώς: αδέλφια μας. Και μαζί τους χάθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολεμώντας τους κατακτητές. Ο Ελληνοεβραίος συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, υπήρξε ο πρώτος ανώτατος Έλληνας αξιωματικός που σκοτώθηκε πολεμώντας τα φασιστικά στρατεύματα του Μουσολίνι στην εποποιία της Αλβανίας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ως ιδιαίτερα θετικό, το γεγονός ότι οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις περνούν την καλύτερη περίοδό τους εδώ και δεκαετίες και επισήμανε ότι «και οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες από δω και μπρος».

Παρατήρησε ότι ο νεοναζισμός σηκώνει πάλι κεφάλι στην Ευρώπη, λέγοντας ότι σε αυτό βοηθά και η κρίση και η πολύ μεγάλη ανεργία. «Γι αυτό και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά – γι αυτό και στις χώρες που περνάνε μεγάλη κρίση, περισσότερο απ” ό,τι αλλού – οφείλουμε να έχουμε το νου και τα μάτια μας ανοιχτά. Σας βεβαιώ ότι στην Ελλάδα δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Όχι μόνο γιατί δεν το θέλει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά γιατί δεν το θέλουν οι Έλληνες. Γιατί δεν τους το επιτρέπει η παράδοσή τους. Γιατί υπάρχουν πολύ ισχυρά αντισώματα στο DNA μας, στο γονίδιό μας, που πολεμούν αυτόν τον «ιό». Ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας, στέλνω από το βήμα αυτό ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία: θα εξακολουθήσουμε όπως και στο παρελθόν, με νομοθετικά μέτρα, όποτε χρειάζεται, να δείχνουμε μηδενική ανοχή στην αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας και ρατσισμού. Από το βήμα αυτό, τιμώντας τους νεκρούς μας, σας καλώ όλους στον αγώνα που απαιτεί η υπόσχεσή όλων μας. Η υπόσχεση του «Ποτέ ξανά»» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Στις καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στο μήνυμά του που διάβασε ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Άριε Μέκελ. Συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και εξήρε τη σημασία της Θεσσαλονίκης για τον Εβραϊσμό.

Αναφορά στις καλές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Σαμαρά-Νετανιάχου, έκανε και ο Νατάν Σαράνσκι, πρόεδρος του Jewish Agency του Ισραήλ, ο οποίος εκπροσώπησε τον κ. Νετανιάχου.

Το θέμα της Χρυσής Αυγής έθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ρόναλντ Λόντερ, ο οποίος ζήτησε από το ελληνικό Κοινοβούλιο να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι μέλη της χαιρετούν ναζιστικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου, Μοσέ Κάντορ, σημείωσε ότι έχουν μεγάλες προσδοκίες από την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, να είναι ισχυρή και να σταματήσει την εξάπλωση των φασιστικών κινημάτων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, μετέφερε μήνυμα του κ. Τσίπρα, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πριν από 70 χρόνια γράφτηκε στη Θεσσαλονίκη μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. Χρέος της γενιάς μας είναι να μην ξεχάσουμε. Χρέος της γενιάς μας είναι να ξηλωθούν, επιτέλους, από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα ονόματα των συνεργατών των Ναζί. Χρέος όλης της κοινωνίας είναι να μην επιτρέψουμε άλλες γενοκτονίες. Να μην επιτρέψουμε να εκκολαφθεί το «αυγό του φιδιού» και να ισχυροποιηθούν οι οπαδοί της ναζιστικής θηριωδίας. Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι αγώνας της δημοκρατίας ενάντια στο φασισμό. Ας μην ξεχάσουμε, ας μην εφησυχάσουμε Ποτέ ξανά».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα πως η ιστορική μνήμη της πόλης είναι ζωντανή και παρούσα. Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί την επιστροφή των αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, την επανίδρυση της έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την αποκατάσταση της ιθαγένειας όχι μόνο σε όσους επέζησαν από το Ολοκαύτωμα αλλά και σε όσους από τους απογόνους τους το επιθυμούν.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, εξήρε την παρουσία του κ. Σαμαρά και είπε ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας τίμησε τη Συναγωγή και τη μνήμη των αθώων θυμάτων του Ολοκαυτώματος με άμεσο και παραδειγματικό τρόπο. Υπενθύμισε ότι η οικογένεια του Αντώνη Σαμαρά διέσωσε Εβραίους στη διάρκεια της κατοχής κι ότι έχει τιμηθεί με ειδικό βραβείο. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συγκυρία, υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ σε ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που φαίνεται όχι μόνο να έχει ξεχάσει, αλλά και να μην κατανοεί το Ολοκαύτωμα. Η έμπρακτη απόδοση τιμής στους μάρτυρες του 1943 είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσισμού και του μίσους».

Τη δέηση στη Συναγωγή Μοναστηριωτών (η μοναδική που διασώθηκε επειδή είχε παραχωρηθεί στον Ερυθρό Σταυρό) και την εκδήλωση που ακολούθησε παρακολούθησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι υπουργοί Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ. Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι πρυτάνεις του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Μηνάς Σαμαντζίδης και πρόξενοι. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης. Στο ακροατήριο ήταν και Εβραίοι που επέζησαν από τα στρατόπεδα θανάτου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την Πρεσβεία του Ισραήλ, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Keywords
σαμαρας, χρυση αυγη, ευάγγελος λιβιεράτος, ελλαδα, θεσσαλονικη, αουσβιτς, μνήμη, σημαίνει, χρεος, νέα, μισαλλοδοξία, dna, αθηνα, jewish, συριζα, τσιπρας, υπουργοι, ολγα, νεα δημοκρατια, ΑΠΘ, ΠΑΣΟΚ, Αντωνης Σαμαρας, μπουταρης, γκιουλεκας, ανθιμος μπουταρης, μετρο, στρατος, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, κοινωνικος τουρισμος, ευάγγελος λιβιεράτος, κοινωνια, βουλευτες, οικονομικη κριση, μνήμη, χωρες, αουσβιτς, αυγη, βημα, δημος θεσσαλονικης, εβραιοι, ηθικη, θεμα, ισραηλ, ιχνη, ληθη, ονοματα, πλαισιο, σημερινη, το βημα, dna, ανεργια, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, αφορμη, βγαινει, γεγονος, δαυιδ, δημος, εβραιος, ειπε, εννοια, ερχεται, ευρωπη, υφυπουργος, θετικο, ιωαννιδης, ομιλια, καιγεται, κυβερνηση, κομμα, λογια, ματια, μηνυματα, μισαλλοδοξία, μυαλο, ναζι, νεα γενια, νικη, ξερετε, οικογενεια, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, περιβαλλον, ψυχη, ραφαηλ, σελιδες, συνεχεια, τασος, φορα, χρυση, αγωνας, εμφαση, ιδιαιτερα, jewish, ξενος, κωστας, λεξεις, ορφανος, σημαίνει
Τυχαία Θέματα