Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία – Κοντά σε εμφύλιο πόλεμο

Αδιάφοροι για το τελεσίγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης, οι φιλορώσοι αυτονομιστές που τις τελευταίες μέρες έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ούτε παρέδωσαν τα όπλα τους, ούτε έληξαν τις καταλήψεις.

Το τελεσίγραφο του Κιέβου έληξε στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας και όλα δείχνουν πως δύσκολα η Ουκρανία θα γλιτώσει τον διαμελισμό, αφού μετά την Κριμαία, προς την απόσχιση και την ένωση με τη «μητέρα» Ρωσία οδεύουν και οι ανατολικές περιοχές της χώρας.

Όπως μετέδωσε

ο ανταποκριτής του Reuters, η ρωσική σημαία εξακολουθούσε να κυματίζει στο αρχηγείο της αστυνομίας (σ.σ. ένα από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί) στις 09:00 το πρωί, ενώ μασκοφόροι συνέχιζαν να τοποθετούν σάκους άμμου ως οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο.

Μάλιστα, ένα φορτηγό μετέφερε περισσότερα λάστιχα αυτοκινήτων για την ενίσχυση των οδοφραγμάτων.

Την Κυριακή ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, απείλησε πως σε περίπτωση που οι φιλορώσοι αντάρτες δεν «συμμορφωθούν» με το τελεσίγραφο, θα ξεκινήσει ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Στο Σλαβιάνσκ και στο Καρματόρσκ οι ρωσόφωνοι που κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας αλλά και τα τοπικά Κοινοβούλια αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον θάνατο ενός αστυνομικού κι ενός ακτιβιστή και τον τραυματισμό αρκετών και από τις δύο πλευρές.

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τον Βρετανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα πολύ καλά εξοπλισμένα κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Επικαλούμενος δορυφορικές εικόνες, ο Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είπε πως η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στα σύνορα με την Ουκρανία 35.000-40.000 στρατιώτες, εξοπλισμένους με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβολικό και μονάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Την ίδια ώρα, έρχεται στο φως και η πληροφορία πως στο «παιχνίδι» έχει μπει και η CIA! Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Τζον Μπρέναν, φέρεται να ταξίδευσε στο Κίεβο και να συναντήθηκε με την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Επισήμως, φυσικά, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες για μυστικό ταξίδι του Μπρέναν στο Κίεβο το περασμένο Σάββατο για να συζητήσει με την ουκρανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στα ανατολικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα