Λύση στο θέμα των υπαλλήλων των ΑΕΙ έδωσαν Σαμαράς-Βενιζέλος

Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου έληξε χθες η ενδοκυβερνητική διένεξη γύρω από τις επαναπροσλήψεις των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση μετά την συνάντηση θα επαναπροκηρυχθούν 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Η ανακοίνωση συμφωνεί με την πρόταση

που είχε καταθέσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζητούσε την επαναπρόσληψη 800 υπαλλήλων. Ο κ. Λοβέρδος έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι έχει σχετική υπόσχεση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι “ο κ. Λοβέρδος επιδίωξε να ξεκινήσει στο υπουργείο με προίκα κοιτάζοντας τις εσωτερικές διεργασίες της κεντροαριστεράς και θέλοντας να πιστωθεί την κοινωνική στροφή”.

Πάντως στην κυβερνητική ανακοίνωση υπάρχει η προσθήκη ότι όσο διαρκεί η αξιολόγηση οι υπάλληλοι δεν απολύονται καθώς επίσης ότι: “Τα οργανογράμματα που έχουν υποβάλλει τα ΑΕΙ αξιολογούνται από ανεξάρτητο αξιολογητή και αν προκύψουν νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη”. Η ανάφορά αυτή είναι μία υπόσχεση προς τον κ. Λοβέρδο για ενδεχόμενη κάλυψη του αιτήματός του εφόσον στο μέλλον υπάρξει η δυνατότητα κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις με την Τρόικα που θα έλθει στην χώρα μας τον Ιούλιο.

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου άνοιξε ζήτημα στην κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση του αριθμού των απολύσεων με την Τρόικα. Γενικότερα το ΠΑΣΟΚ ζητά στροφή κοινωνική στροφή της κυβερνητικής πολιτικής και φυσικά θέλει να πιστωθεί το πολιτικό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο κ. Βενιζέλος με τους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνητικό επιτελείο απαντά ότι όπου υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων θα γίνει -άσχετα από το ποιός θα πιστωθεί το τελικό όφελος- ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει την ούτε μία ρήξη με την Τρόικα ενώ εκκρεμεί η μεγάλη διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους αλλά ούτε η δημοσιονομική σταθερότητα.

Πάντως η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να πιστωθεί την κοινωνική στροφή της κυβέρνησης προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ όπως φάνηκε και από τους γαλάζιους βουλευτές οι οποίοι καταφέρθηκαν δημοσίως και παρασκηνιακώς εναντίον του κ. Λοβέρδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα