Κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – τρόικας για την κινητικότητα στο δημόσιο

Πρώτο στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας των διαδικασιών για τη διαθεσιμότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παραδώσει στα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας τα στοιχεία για το πρώτο κύμα της Κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 10 το πρωί και αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε αυτή την επίσκεψή τους

στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τηρείται η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υψηλόβαθμοι παράγοντες υπογραμμίζουν πως σήμερα θα έχουν την πρώτη εκτίμηση της Τρόικας για την πορεία της κινητικότητας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των απαιτήσεων των στελεχών της Τρόικας γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη συνολική πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζεται οι αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον απαιτήσεις από πλευράς «τροϊκανών».

Κατά την παρούσα διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Τρόικας δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων κάποια θέματα, που είτε έχουν καθυστερήσει, είτε προκύπτουν στην πορεία της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Συγκεκριμένα από πλευράς υπουργείου ενδέχεται να ανοίξει το θέμα της παράτασης του δεύτερου κύματος της Κινητικότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί χρόνος στην εξέταση περισσότερων υποθέσεων στα πειθαρχικά συμβούλια, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υπό διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης θα διευκολυνθεί η αξιολόγηση σε φορείς του δημοσίου, καθώς και η διαδημοτική κινητικότητα.

Τέλος από την πλευρά της Τρόικας ίσως μπει ξανά στη συζήτηση το ζήτημα των προσωρινών διαταγών, απ’ όπου η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πίστευε ότι θα μειώσει το προσωπικό των δημοσίων υπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα