Κριμαία: Ένωση με τη Ρωσία ψήφισε το 96,6%

Υπέρ της ένωσης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία τάχθηκε το 96,6% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, μέσω twitter, ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ.
«Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

96,6% υπέρ!», έγραψε ο κ. Αξιόνοφ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, Μιχαήλ Μαλίσεφ, η επίσημη συμμετοχή έφτασε το 82,17% επί του συνολικού αριθμού των πολιτών της Κριμαίας.
Ο κ. Μαλίσεφ ανακοίνωσε ακόμη ότι η επιτροπή δεν δέχθηκε «κανένα παράπονο» για παρατυπίες κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Το κονοβούλιο της Κριμαίας αναμένεται να συνδριάσει τις επόμενες ώρες για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία.
«Η ρωσική Βουλή θα περάσει τους νόμους που απαιτούνται για ένταξη της Κριμαίας»
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ότι η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στην περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία «στο πολύ εγγύς μέλλον».
«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δείχνουν σαφώς πως οι κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν το μέλλον τους μόνον ως τμήμα της Ρωσίας», φέρεται να είπε ο κ. Νεβέροφ.
Αξιωματούχοι της Δούμας αναφέρουν πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας και συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου «Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» που είχε ψηφισθεί το 2001, μετέδωσε το Ιντερφάξ.
Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον κ. Πούτιν και αν εγκριθεί, ο Ρώσος πρόεδρος θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος.
Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας – το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό.
Μετά την υπογραφή της, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη και ακουλούθως θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα θέματα αυτά είτε στη Δούμα είτε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε όλες τις απαιτούμενες νομικές αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ροσίγια-24» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ίλιας Ουμαχάνοφ.
Εξετάζεται ειδικό φορολογικό καθεστώς για την Κριμαία
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σατάλοφ δήλωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Κριμαία, τονίζοντας πως «αναμφίβολα πιθανή ένταξή της στη Ρωσία θα έχει μια πολύ σοβαρή επίδραση».
«Δεν αποκλείω ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς (κατά την μεταβατική περίοδο της Κριμαίας)», είπε ο κ. Σαλάτοφ στη διάρκεια επιχειρηματικού συμβουλίου, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα