Ιράν: Ούτε ένα βήμα πίσω στα πυρηνικά μας δικαιώματα

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ενώπιον πλήθους 50.000 μελών του παραστρατιωτικού σώματος των Μπασιτζί ότι η Τεχεράνη δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στα πυρηνικά της δικαιώματα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων της Γενεύης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης για την Τεχεράνη, αναφερόμενος στο δικαίωμα του Ιράν να προχωρεί σε εμπλουτισμό ουρανίου

στο έδαφός του και να διατηρήσει σε λειτουργία τον σταθμό εμπλουτισμού του Φορντό.

«Δεν αναμειγνύομαι στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης , αλλά υπάρχουν κόκκινες γραμμές που οι αξιωματούχοι πρέπει να τηρήσουν, χωρίς να φοβούνται τις ενέργειες των εχθρών», είπε.

Αναφερόμενος στο Ισραήλ είπε ότι είναι «καταδικασμένο να καταστραφεί». «Τα θεμέλια του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν πολύ αποδυναμωθεί και είναι καταδικασμένο να εξαφανισθεί. Κανένα επιβεβλημένο δια της βίας φαινόμενο δεν μπορεί να διαρκέσει», είπε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ στην ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση.

Παράλληλα, ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Επιθυμούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι στο αμερικανικό έθνος. Είναι όπως και τα άλλα έθνη στον κόσμο», είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον ακροατηρίου μελών του σώματος Μπασίτζ, μία παραστρατιωτικής οργάνωσης εθελοντών που ιδρύθηκε το 1979 από τον ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης αγιατολάχ Χομεϊνί.

«Θάνατος στην Αμερική», απάντησε το ακροατήριο.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα