Γράφει ο Γιώργος Χατζητέγας: Ευτυχώς επιστρέφουν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, επιστρέφουν στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα με εισαγωγικές εξετάσεις επιλογής των Αρίστων και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, η οποία θα επαναπροσδιορίσει τις αξίες στην Δημόσια Εκπαίδευση της χώρας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σε μια κρίση υστερικού λαϊκισμού, τα Πρότυπα Σχολεία, με ευθύνη των πολιτικών ιδεοληψιών της εποχής, κατήργησαν τη δημοκρατία των Αρίστων και προσχώρησαν στη δημοκρατία

των κληρωτών και ενίοτε των «κολλητών». Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρά την υποβάθμιση του έργου και του ρόλου τους, τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία εξακολούθησαν να είναι σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα Δημόσια Σχολεία.

Διακεκριμένοι εκπαιδευτικοί, με περγαμηνές και ενδιαφέρον, εξακολούθησαν να δίνουν ένα διαφορετικό στίγμα από το επίσημο κρατικό σχολείο κάθε γειτονιάς. Η υπέρβαση των αντιλήψεων του εξισωτισμού και της εκπαιδευτικής ομοιομορφίας, με την ουσιαστική επαναλειτουργία των Προτύπων Σχολείων, στέλνει μήνυμα για την ανάγκη της αριστείας και στο υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ως δάσκαλοι κι παιδαγωγοί είμαστε ασφαλώς, αντίθετοι στον φόβο που εμπνέουν οι εξετάσεις -ακόμα και όταν αυτές περιορίζονται σε διαγνωστικά tests δεξιοτήτων. Ως κοινωνία, όμως, οφείλουμε να αποφασίσουμε την αξιολόγηση όλων στην ελληνική Παιδεία.

Η επέκταση, μάλιστα, των Προτύπων και των Πειραματικών Σχολείων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα χαρισματικά παιδιά της δοκιμαζόμενης μέσης οικογένειας να ξεχωρίσουν. Υπό την έννοια αυτή, η επαναλειτουργία τους με ουσιαστική αξιολόγηση των μαθητών που φοιτούν σε αυτά, αποτελεί πράξη υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Γιατί είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα παιδιά της κοινωνικής και της οικονομικής ελίτ επιλέγουν τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία -πολλά εκ των οποίων έχουν διαγνωστικές διαδικασίες επιλογής των μαθητών τους. Γιατί είναι, επίσης, γνωστό ότι οι περισσότεροι μαθητές των καλύτερων ιδιωτικών σχολείων της χώρας δεν επιλέγουν καν την ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τις σπουδές τους.

Χρειαζόμαστε την αριστεία υπέρ των αδυνάτων και υπέρ της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στα σχολεία μας. Στη μεταβατική, πάντως, περίοδο της ουσιαστικής επαναλειτουργίας των Προτύπων Σχολείων υπάρχει μια εκπαιδευτική αναστάτωση των μαθητών, που ήδη φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο και καλούνται να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις για να συνεχίσουν στο ίδιο Λύκειο.

Ταυτόχρονα, η θέσπιση εισαγωγικών εξετάσεων ξαναφέρνει στο προσκήνιο και τα φροντιστήρια, τα οποία ξεφυτρώνουν πάντα σε κάθε διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής. Σε κάθε εγχείρημα, όμως, θα πρέπει να αναζητήσει κανένας τα εκπαιδευτικά οφέλη που τόσο έχουμε ανάγκη για την ανασυγκρότηση της ελληνικής Εκπαίδευσης.

Η Βαρβάκειος, η Ιωνίδειος και όλα τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία μπορούν να ξαναγίνουν σημείο αναφοράς για όλα τα υπόλοιπα Δημόσια Σχολεία και να δώσουν επίλεκτα στελέχη στην κοινωνία, τα οποία να προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γιατί κατεβάζοντας τον πήχη δεν δημιουργούμε πρωταθλητές αλλά αγράμματους.

Γιώργος Χατζητέγας είναι εκπαιδευτικός

Πηγή: aixmi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα