Γιώργος Σιγάλας: Το μπάσκετ, η Χρυσή Αυγή και το δικό του κίνημα αλληλεγγύης [εικόνες- βίντεο]

Για όλους και για όλα μίλησε ο Γιώργος Σιγάλας στην Έλενα Θεοδώρου. Σχολιάζει το αποψινό τελικό της Α1 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού , την άνοδο της Χρυσής Αυγής, τα κινήματα αλληλεγγύης καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια.

Ας δούμε τι μας είπε :

Αύριο ξεκινούν οι τελικοί

της Α1 στο μπάσκετ ανάμεσα στον ΟΣΦΠ και ΠΑΟ. Αν και σε αυτούς τους αγώνες δε χωρούν προγνωστικά, ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι λεπτομέρειες που μπορούμε να πούμε ότι δίνουν έστω και ένα μικρό προβάδισμα σε μία από τις δύο ομάδες.

Κοιτάξτε πάντα θεωρώ ότι σε αυτά τα πολύ μεγάλα παιχνίδια πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι προσωπικότητες των ομάδων, δηλαδή οι αθλητές. Από εκεί και πέρα σίγουρα οι προπονητές θα προσπαθήσουν να εμφανίσουν κάτι που θα έχει μια μικρή λεπτομέρεια, κάποια αλλαγή γιατί λίγο πολύ γνωρίζονται μέσα από πολλά παιχνίδια που έχουν δώσει μέσα στη σεζόν. Εδώ βέβαια υπάρχει μια ιδιαιτερότητα ο Παναθηναϊκός έχει εντάξει και 2 νέους παίκτες στη ομάδα του, που για τον Ολυμπιακό αυτό θα είναι ένα παραπάνω πρόβλημα για το πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει άλλες δύο λύσεις που έχει βάλει στην ομάδα του ο Παναθηναϊκός. Από την άλλη ο Ολυμπιακός και ειδικά για το πρώτο παιχνίδι έχει δύο τραυματισμούς άρα βλέπετε ότι επειδή θα είναι μια σειρά αγώνων 5 αγώνων φαντάζομαι δηλαδή θα φτάσουν μάλλον στους 5 αγώνες, είναι το τι θα προκύψει πριν από κάθε αγώνα, είναι αυτό που λέμε τώρα να δούμε αν τα δύο παιδιά του Ολυμπιακού που είναι βασικοί παίκτες ο Λο, ο Περπέρογλου είναι σε καλή κατάσταση γιατί θα είναι πλήγμα για την ομάδα αν λείπουν αυτοί οι δύο παίκτες.

Από την άλλη πάντα θα παίζει ρόλο και η μέρα. Δηλαδή επειδή μιλάμε πια για τελικούς και είμαστε στο τέλος ο καθένας θέλει το παιχνίδι. Άρα αν μέσα από αυτή τη προσπάθεια που θα κάνεις για να βρεις ένα ρυθμό η κάθε ομάδα μπορέσεις και είσαι περισσότερο αποτελεσματικός από αυτά που έχεις σχεδιάσει, πιστεύω αυτός θα έχει και τη μεγαλύτερη τύχη για να μπορέσει να κερδίσει το κάθε παιχνίδι που είναι στη σειρά. Πολλές φορές μπορείς να κάνεις καλά πράγματα και να μην είσαι αποτελεσματικός. Αυτό μπορεί να σε επηρεάσει και αρνητικά να σε επηρεάσει και στην επίθεση σου ή μπορεί να μη σου δώσει και τη (επειδή μιλάμε για δύο πολύ μεγάλες ομάδες) δυνατότητα να διεκδικήσεις το παιχνίδι. Θεωρώ όμως ότι πάντα κάποια στιγμή και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάθε παιχνίδι θα δούμε τις προσωπικότητες να αναλαμβάνουνε πρωτοβουλίες ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν τη νίκη.

Όταν ξεκινήσατε να παίζετε μπάσκετ σίγουρα υποστηρίζατε κάποια ομάδα. Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι όταν γίνατε επαγγελματίας πια, πως μπορέσατε να ξεπεράσετε τον «παιδικό σας οπαδισμό» και να συμπεριφέρεστε επαγγελματικά απέναντι στην αγαπημένη σας ομάδα. Και το ρωτάω διότι όπως λένε Κόμμα αλλάζεις, Γυναίκα αλλάζεις αλλά ομάδα δεν αλλάζεις….

Δεν είχα κάποιον συγκεκριμένο να πω την αλήθεια γιατί εγώ δεν είμαι παιδί του ’87 αλλά του ογδόντα πριν (γελάει). Εγώ γνώρισα το μπάσκετ τηλεοπτικά μέσα από τα παιχνίδια του ΑΡΗ στη Ευρώπη και από τα κάποια ντέρμπι που γινόντουσαν την εποχή εκείνη μεταξύ ΑΡΗ και ΠΑΟΚ. Αυτό μας έκανε.

Εγώ ξεκίνησα το μπάσκετ 10 ετών, όταν το ξεκίνησα δεν είχα κάτι στο μυαλό μου απλά έτυχε να υπάρχει μια πρόσκληση από ένα προπονητή του Ολυμπιακού, πολύ μεγάλη προσωπικότητα στην ιστορία του Ολυμπιακού τον Αλέκο Σπανουδάκη, ότι ο Ολυμπιακός ξεκινάει εγγραφές για τις ακαδημίες του, και ήρθε στα σχολεία του Πειραιά, μέσα σε αυτά τα παιδιά ήμουν και εγώ που πήγαμε μια Κυριακή και γραφτήκανε και ξεκινήσαμε τη διαδικασία αυτή

.

Αυτή η διαδικασία που έγινε το ’81 μου έβαλε στο μυαλό διότι μέχρι τότε ποδόσφαιρο παίζαμε, να παρακολουθήσω παραπάνω το μπάσκετ. Έτυχε και η πορεία του ΑΡΗ στη Ευρώπη τα μεγάλα παιχνίδια, της Πέμπτης που περιμέναμε.

Υποστηρίζατε τον ΑΡΗ; Εγώ Ολυμπιακός ήμουν αλλά σίγουρα εκείνο τον καιρό όλοι η Ελλάδα υποστήριζε τον ΑΡΗ και έτυχε ο ΑΡΗΣ να έχει και πολύ μεγάλη ομάδα. Εκεί δημιουργήθηκαν και τα ινδάλματα σε σχέση με το θαυμασμό, όχι όμως να πεις ότι εγώ ήθελα να μοιάσω σε κάποιον. Τουλάχιστον προσωπικά. Όταν γίνεσαι επαγγελματίας αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Θεωρώ ότι το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους μου. Το να μην ταιριάξεις με μια φιλοσοφία ομάδας ή στο παιχνίδι της ομάδας αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να λές ότι «εγώ παιδιά είμαι Ολυμπιακός και επειδή έγινα επαγγελματίας έτυχε η ζωή και με πήγε στον ΠΑΟΚ στον ΑΡΗ κλπ» Δε νομίζω ότι έχει πρόβλημα κανείς από αυτό το πράγμα. Το θέμα είναι να μπορέσεις να ταιριάξεις με τις δυνατότητες σου, να ταιριάξεις σε μία ομάδα και να αποδώσεις ανάλογα ώστε να μπορείς να έχεις μία συνέχεια. Αυτό ναι. Υπάρχει.

Αλλά δε νομίζω ποτέ κανείς να σκέφτηκε κάτι τέτοιο. Το ιδανικό θα είναι να παίζεις στην ομάδα που αγαπάς. Εγώ ξεκίνησα στην ομάδα που γνώρισα, το σπίτι μου ήταν πάνω από τη λέσχη του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι και το πρώτο πράγμα που γνώρισα ήταν ο Ολυμπιακός. Ξεκίνησα εκεί γιατί ήταν και δίπλα, έτυχε να γίνει και αυτή η πρόσκληση, γιατί θα μπορούσε να μην έχει γίνει, ή να έχει γίνει λίγο αργότερα και να είχα ξεκινήσει κάπου αλλού ή να είχα ξεκινήσει ποδόσφαιρο. Κάποια πράγματα έγιναν έτσι όπως έπρεπε για να ενταχθώ από νωρίς σε αυτό που αγαπούσα και να ξεκινήσω μία ιστορία μαζί της. Αλλά από εκεί και πέρα όπου και να πήγαινα ήθελα να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου.

Από την έναρξη της κρίσης βλέπουμε καθημερινά το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής να γιγαντώνεται. Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας.

Κοιτάξτε δεν ασχολούμαι να σου πω τη αλήθεια. Ασχολούμαι με το να διαβάζω όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, και αφορούν τον Έλληνα πολίτη και το οποίο βέβαια πολίτης είμαι και έχουν επηρεάσει και εμένα σε πολύ μεγάλο βαθμό κάποιες καταστάσεις. Δε μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία γιατί είμαι απλά ένας άνθρωπος που δε θέλει να δίνει αξία σε καταστάσεις που δεν τον εκφράζουν καθόλου, για να τις μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Θεωρώ ότι δίνουν περισσότερη σημασία από όσο πρέπει σε πράγματα τα οποία από τη στιγμή που υπάρχουν οι νόμοι της χώρας, που μπορούν να ανταποκριθούν και να έχουν μία τάξη θεωρώ ότι τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν να είναι εκλείψει. Το φαινόμενο αυτό έρχεται από κάπου.

Τέτοια φαινόμενα έτσι δημιουργούνται από κάποιες αδυναμίες. Αν αυτές οι αδυναμίες δεν υπήρχαν και υπήρχε ένα σύστημα σωστό βάση το οποίο ακολουθούνταν από όλους τους πολίτες και το ίδιο το κράτος θεωρώ ότι δεν θα υπήρχαν φαινόμενα τέτοια ακραία τουλάχιστον. Είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη. Και βέβαια δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή είναι και η αριστερή πλευρά, οι οποίοι και εκείνοι δημιουργούν κάτι ανάλογο άσχετα αν δε βγαίνουν με τρόπο τέτοιο που να είναι προκλητικό.

Άρα πάντα μιλάμε για τα άκρα και όχι για την Χρυσή Αυγή. Θεωρώ ότι ουσιαστικά υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα και καταστάσεις να ασχολούμαστε, που ο νόμος μπορεί να επιβληθεί και όχι απλά οι πολίτες, εγώ έχω και μια άποψη ότι πολλά γίνονται για το θεαθήναι, πολλά γίνονται για να ξεχνάμε άλλα και σε αυτή τη παγίδα δε πρέπει να πέφτουμε. Αυτή τι στιγμή μπροστά μας έχουμε ένα γολγοθά σίγουρα, πρέπει να υπάρχουν στόχοι, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, όπως και το κράτος πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες για να μπορέσουν και αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει ισορροπία σε αυτό το πράγμα γιατί αυτή τη στιγμή βοηθάνε περισσότερο οι πολίτες παρά το ίδιο το κράτος.

Βλέπουμε πολύ συχνά να δημιουργούνται από πολίτες και φορείς διάφορες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για ανθρώπους που πραγματικά έχουν μεγάλη ανάγκη. Πιστεύετε ότι οι αθλητές και κατ’ επέκταση οι ομάδες τους μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους κινήματα αλληλεγγύης;

Ατομικά οι αθλητές ίσως να ήταν λίγο δύσκολο, συλλογικά να πέσατε στη περίπτωση, εμείς είχαμε μία ιδέα σαν ΣΕΦ στους τελικούς, τουλάχιστον στο ΣΕΦ, στα παιχνίδια που θα γίνουν εδώ, να δημιουργήσουμε μία τέτοια δράση ή οποία θα ξεκινήσει από τη Παρασκευή , απλά καθυστέρησαν και λίγο με τις εγκρίσεις του ΕΣΑΚΕ. Έτσι θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Πειραιά, μια δράση, όπου ο κόσμος που θα έρθει, και με το στόχο αυτό που έχει να περάσει καλά για δύο ώρες να πάει να δει την ομάδα του, να θυμηθεί και τους συμπολίτες του, που μπορεί να έχουν ανάγκη

. Άρα αρχής γενομένης από Τη Παρασκευή και για όλα τα παιχνίδια, θα μαζεύουμε τρόφιμα και ότι άλλο είδος μπορεί ο καθένας και θα τα πάρει η Μητρόπολη Πειραιά και θα τα διαθέσει σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αν αυτό το επικοινωνήσουμε σωστά, γιατί δε είχαμε πολύ χρόνο, έστω από το επόμενο παιχνίδι πιστεύω πως θα είναι μεγάλη βοήθεια για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το ίδιο όμως θα γίνει και στο ΟΑΚΑ. Και οι δύο ομάδες εχθές συμφώνησαν να συμμετέχουν στη προσπάθεια αυτή, μαζί με τη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά ήταν κάτι το οποίο σκεφτήκαμε από εδώ από το ΣΕΦ και πραγματικά νιώθω υπερήφανος για τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του ΣΕΦ, που έχουν κάνει αυτή τη σκέψη άσχετα αν ακόμα δεν είμαστε τόσο έτοιμοι όσο πρέπει για 1ο παιχνίδι, αλλά στο 2ο και στο 3ο θα είμαστε πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν κινήσεις τέτοιες και το καλό είναι ότι όπου υπάρχει τέτοια εισροή κόσμου, από τη στιγμή που και οι ανάγκες είναι μεγάλες και το έξοδο της προβολής είναι δύσκολο να το σηκώσει οποιεσδήποτε φορέας, είναι καλό να γίνονται συμπράξεις.

Λόγω του κόσμου που θα έρθει, θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε αυτό που πάμε να κάνουμε. Και επίσης υπάρχει από ότι γνωρίζω η ιδέα του ΕΣΑΚΕ, του χρόνου να ενταχθεί όλο το πρωτάθλημα μέσα σε μία τέτοια κατάσταση, αλλά αυτό θα το πεί καλύτερα ο κος Χαλβατζάκης.

Ζούμε σε μία εποχή που όλοι οι έλληνες βιώνουν μία πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αναρωτιέμαι, ακούγοντας για τα υψηλά συμβόλαια και τις υψηλές αμοιβές των καλαθοσφαιριστών, μήπως προκαλούν την ελληνική κοινωνία;

Πρώτα από όλα, οι αθλητές που παίρνουν μεγάλα ποσά είναι πολλοί λίγοι πια. Είναι πάρα πάρα πολλοί αυτοί που δε παίρνουν μεγάλα ποσά και που είναι πολύ σημαντικοί για την ομάδα τους, και που πολλές φορές αυτό που υπογράφουν δε γίνεται. Άρα έρχεται αυτό που είχαμε πει στην αρχή, ότι κάποιες καταστάσεις και νόμοι που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα δε λειτουργούν σωστά άρα δημιουργούνται και τα φαινόμενα.

Το τι θέλει να δώσει ένας πρόεδρος σε κάποιον παίκτη του αν θέλετε ή προπονητή, και έχει κάποιο σκοπό, μόνο ο πρόεδρος ή η διοίκηση της ομάδας μπορεί να το υπολογίσουν και αυτοί είναι υπεύθυνοι για αυτό το πράγμα και ξέρουνε εκείνοι γιατί πρέπει να δώσουν αυτά τα χρήματα. Δε νομίζω ότι αυτό εντάσσεται στο τι γίνεται γενικά στη κοινωνία. Σε τέτοιες καταστάσεις που κάποιος βάζει τα δικά του χρήματα, γιατί αναλαμβάνει πρόεδρος σε μία ομάδα και για κάποιον λόγο θέλει να έχει λίγους πια παίκτες με τέτοια συμβόλαια, δε μπορείς να του πεις κάτι.

Γιατί απλά δεν επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ίσα ίσα που προσφέρει στο σύνολο με το να έχει και 2-3 καλούς παίκτες να προσφέρει διασκέδαση σε μία κοινωνία που έχει μιζεριάσει γενικά τα 2 τελευταία χρόνια. Αυτό λοιπόν έχει να κάνει με τον ιδιώτη, τον ιδιοκτήτη, μρ τον επενδυτή, όταν δεν έχει να κάνει με τη τσέπη του κοινωνικού συνόλου δε νομίζω ότι μπορεί να ενοχλήσει κανέναν αλλά ούτε και ότι προκαλεί.

Ο Γιώργος Σιγάλας είναι ο άνθρωπος που όταν έβλεπε τα δύσκολα, δεν έκανε πίσω αλλά έβγαινε μπροστά έτοιμος για δράση. «Ράμπο», έτσι αποκαλούσαν το Γιώργο Σιγάλα οι φίλαθλοι της ομάδας του Ολυμπιακού (και όχι μόνο) κάθε φορά που αγωνιζόταν. Τον χαρακτήρισαν ηγέτη και είναι απόλυτα λογικό, γιατί αγωνιζόταν με τη ψυχή του.

Είναι ο αθλητής αυτός που μας χάρισε μοναδικές στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις σε όποιο παρκέ και αν έπαιξε, και έπαιξε στα μεγαλύτερα.

Πρωταγωνιστής Ελληνικών και ξένων ομάδων, με κυρίαρχη αυτή του Ολυμπιακού και την Εθνική Ελλάδος. Πρωταθλήματα, Κύπελλα και ευρωπαϊκές διακρίσεις, τον ανέδειξαν πέντε φορές ως τον πολυτιμότερο παίχτη της Α1 μπάσκετ τη δεκαετία του ‘90.

Σήμερα, σκέφτεται να ασχοληθεί ξανά με την προπονητική, προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία του, καθώς έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση από το 2007. Από το 2010, τον βλέπουμε σε κάποια άλλη θέση, σε αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά για την παράταξη του κ. Μιχαλολιάκου και έχει αναλάβει πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού& Νεολαίας.

Πατήστε εδώ και δείτε το βίντεο με κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του Γιώργο Σιγάλα

Keywords
χρυση αυγη, αυγη, μπασκετ, σιγαλας, χρυση, ολυμπιακος, παναθηναικος, οσφπ, παο, συγκεκριμένο, ΠΑΟΚ, σχολεια, πειραιας, ελλαδα, αρης, σεφ, δραση, εσακε, οακα, αθηνα, κος, προγνωστικα στοιχηματος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ξανα, κοινωνια, εθνικη ελλαδος, βγαινουν, αμοιβες, βιντεο, το θεμα, γνωμη, γυναικα, δουλεια, εθνικη, εσακε, θεμα, οακα, οσφπ, παιχνιδια, σεφ, τυχη, αγωνες, ανθρωπος, απλα, βοηθεια, γινει, γινεται, γινονται, γινεσαι, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, διοικηση, δωσει, εγινε, εγγραφες, ελενα, ειπε, υπαρχει, εποχη, επρεπε, ερχεται, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδεα, ιδιο, ειδος, υπηρχαν, ισχυει, ισορροπια, κομμα, κος, λεπτομερειες, λεσχη, λογο, μικρο, μπορεις, μυαλο, νικη, νομοι, ομαδα, παντα, ογδοντα, ολα τα παιχνιδια, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, παμε, παο, ποδοσφαιρο, ψυχη, ρολο, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σπιτι, σχεδια, φορα, ωρες, γνωσεις, χωρα, ιδανικο, κυριακη, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, σωστο, θεματα
Τυχαία Θέματα