Γιατί ένα σάντουϊτς με τόνο καταπολεμά την κατάθλιψη

Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της γυναικείας κατάθλιψης κρύβεται στο… βυθό της θάλασσας. Η κατανάλωση θαλασσινών, δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες.

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό American Journal of Epidemiology «δείχνει» ότι τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, όταν«συνδυάζονται» με τις θηλυκές ορμόνες, έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Αντιθέτως, τα ψάρια δεν φάνηκε να έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία των ανδρών.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν μελετώντας πάνω από 1.400 άνδρες

και γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 26 και 36 ετών, για περίοδο πέντε ετών. Στο διαιτολόγιό τους υπήρχαν σε καθημερινή βάση διαφόρα είδη θαλασσινών, όπως ψάρια, γαρίδες και μύδια. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν στην πορεία του χρόνου την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες από τη ζωή τους, όπως κάπνισμα, βάρος, άσκηση, κατανάλωση αλκοόλ, απασχόληση.

Κάνοντας αντιπαραβολή στα ευρήματα διαπίστωσαν ότι για τις γυναίκες ο κίνδυνος κατάθλιψης μειωνόταν κατά περίπου 6% κάθε εβδομάδα, κάτι που δεν ίσχυε για τους άντρες. Όπως εξηγούν, ίσως τα ψάρια να μην είναι «ευεργετικά» για τους άνδρες, γιατί καταναλώνουν περισσότερα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα από άλλες τροφές, όπως το κρέας.

Αντιθέτως, το «μυστικό της ευτυχίας» για τις γυναίκες μπορεί να κρύβεται σε κάτι πολύ απλό, όπως ένα σάντουιτς με τόνο!

Keywords
Τυχαία Θέματα