Φόβοι για περισσότερους νεκρούς από τον τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες

Τον φόβο τους για ακόμα περισσότερους νεκρούς, έντεκα μέρες μετά από το καταστροφικό πέρασμα του σούπερ-τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες, εξέφρασαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς τα σωστικά συνεργεία και η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ορισμένα νησιά που έχουν πληγεί. Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 3976 νεκρούς, ενώ οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 1.590 και οι τραυματίες τους 18.175. Τουλάχιστον 272.087 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν

μείνει άστεγοι.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και διεθνείς οργανώσεις αρωγής αντιμετωπίζουν μία αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να έχει φθάσει τα τέσσερα εκατομμύρια, έναντι 900.000 στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα συντονισμού και πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Φιλιππίνες, Μπέρναρντ Κέρμπλατ Ειδικότερα, σημείωσε: «Μέχρι σήμερα, προσωπικά δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι έχουμε φθάσει σε κάθε τμήμα του εδάφους όπου άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Και, στην πραγματικότητα, δεν θα με εξέπληττε, δυστυχώς, αν καθώς σας μιλάω τώρα, 11η ημέρα από την καταστροφή, υπάρχουν ακόμη νησιά όπου δεν υπάρχει ακόμα εικόνα για το μέγεθός της».

Η Ορλα Γέιγκαν, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ κάνει λόγο για «οργανωτικό εφιάλτη», υπογραμμίζοντας πως«το μέγεθος, ο αριθμός του πληθυσμού που έχει πληγεί από αυτό είναι τεράστιος, ανάμεσα στα 10 και τα 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Είναι σαν να προσπαθείς να βοηθήσεις ολόκληρο το Βέλγιο».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα