Επιστροφή στην «Πόλη»- Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη , που βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία, αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης από τους τουρίστες παγκοσμίως. Η επαρχία και η πόλη εκτείνονται και στις δύο πλευρές του Βοσπόρου, των γνωστών στενών, που χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η πόλη είναι σημαντικό θαλάσσιο λιμάνι καθώς και εμπορικό και οικονομικό κέντρο.

Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη προσφέρει μία πλούσια πολιτιστική εμπειρία με πολλά αξιοθέατα. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο που διαθέτει μία πλούσια συλλογή από εκθέματα και χωρίζεται σε τρία κτίρια.

Κοντά του συναντάτε το παλάτι Topkapi, κτισμένο σε λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα. Ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής παλάτι με αμέτρητες αίθουσες όπου εκτός από τα ιστορικά κτίσματά του, το παλάτι ξεχωρίζει για τους πανέμορφους κήπους του, για τις κουζίνες του, για τα έργα κεραμικής, τα χειρόγραφα, τα υφάσματα, τους θησαυρούς των σουλτάνων, καθώς και τα ισλαμικά κειμήλια μεγάλης αξίας. Τα κύρια τμήματα του είναι η αυτοκρατορική πύλη, τα τέσσερα προαύλια και το χαρέμι.

Στην πλατεία Sultanhmet βρίσκονται τα δύο πιο σπουδαία σύμβολα και μνημεία των χριστιανών και των Οθωμανών αντικριστά το ένα από το άλλο. Από την μία πλευρά ο ναός της Αγίας Σοφίας, όπου κατασκευάσθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. επί Ιουστινιανού. Αποτελεί σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και είναι το σημαντικότερο μνημείο της Ορθοδοξίας μας και ένα αριστούργημα της χριστιανικής τέχνης. Ο ναός παραμορφώθηκε από τις πολλές προσθήκες που έκαναν οι Τούρκοι το 1453 όταν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και τον μετέτρεψαν σε τζαμί. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο το οποίο παρά το πέρασμα του χρόνου στέκει ακόμα για να θυμίζει σε όλους τον Ελληνισμό. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται το Μπλε Τζαμί, το ωραιότερο και μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 με διαταγή του Σουλτάνου Αχμέτ Α και είναι το μοναδικό στην Τουρκία που έχει έξι μιναρέδες. Καθημερινά οι πιστοί το κατακλύζουν για να προσευχηθούν μόλις ακούσουν τη φωνή του ιμάμη από τα μεγάφωνα.

Διασχίζοντας τη γέφυρα του Γαλατά, ένα σημείο όπου η ανατολή συναντά τη δύση, θα βρεθείτε στον Πύργο του Γαλατά, ένα μεσαιωνικό, κυκλικό, πέτρινο πύργο όπου χρονολογείται από το 1348. Από τον Πύργο μπορείτε να έχετε μία πανοραμική θέα του Βοσπόρου και της Κωνσταντινούπολης.

Μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε μια ημερήσια εκδρομή στα Πριγκηπόνησα ή αλλιώς Πριγκιποννήσια. Επισκεφθείτε την Χάλκη με την Θεολογική Σχολή και την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας στο λόφο της Ελπίδας, την Πρίγκηπο όπου μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με τις παραδοσιακές άμαξες.

Η Κωνσταντινούπολη φημίζεται επίσης για τις αγορές της και για την νυχτερινή ζωή της. Η περίφημη Istiklal αποτελεί τον εμπορικότερο πεζόδρομο της πόλης, με άπειρα μαγαζιά και μέρη για καφέ ή φαγητό. Η σκεπαστή αγορά Kapali Carsi με τα 5.000 μαγαζιά για να κάνετε παζάρια και τις αγορές σας, και στην πλατεία Taksim που σφύζει από κόσμο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας.

Υπάρχει μία πληθώρα μεταφορικών μέσων για τις μετακινήσεις σας όπως μετρό, τρένο, τραμ, λεωφορεία, θαλάσσια λεωφορεία και ferry.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα