Επί τάπητος το plan B στον ΣΥΡΙΖΑ-Να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο λένε στην Κουμουνδρούρου

Απρόβλεπτες εξελίξεις και αβέβαιο μέλλον για το ευρώ βλέπουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη, ακόμη και της μετριοπαθούς πτέρυγας, εκτιμούν ότι μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα.

Στην Κουμουνδούρου , όπως γράφει ο Γιάννης Μακρυγιάννης στο protothema.gr, είναι διάχυτη πια η εντύπωση ότι η ευρωζώνη έχει πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας της γερμανικής επικυριαρχίας και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για

το «ξήλωμα του πουλόβερ».

Υπό αυτό το πρίσμα όλο και περισσότερα στελέχη θεωρούν ότι χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, ώστε η χώρα να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Η άποψη αυτή την είχε μέχρι πρότινος μόνο η αριστερή πτέρυγα του κόμματος – η οποία βέβαια συχνά το πάει και ένα ακόμη βήμα μακριά, δηλαδή ακόμη και προς την οικειοθελή έξοδο από την ευρωζώνη – όμως εσχάτως προσχωρούν σε αυτή και παράγοντες της προεδρικής πλειοψηφίας και μάλιστα επιφανείς ευρωπαϊστές και χαμηλών τόνων στελέχη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης, που μίλησαν, σε κυριακάτικες συνεντεύξεις τους, για τους κινδύνους βιωσιμότητας της ευρωζώνης και την ανάγκη να υπάρχει σχέδιο για παν ενδεχόμενο.

Η Κουμουνδούρου έχει υπόψη της συγκεκριμένους οικονομολόγους και άλλους τεχνοκράτες, που μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Μέχρι τώρα όμως δεν επιθυμούσε, αλλά ακόμη και τώρα δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να συγκροτήσει μία ειδική ομάδα με αυτό το αντικείμενο. Κυρίως γιατί φοβάται ότι θα δώσει την ευκαιρία να αναπαραχθεί η φιλολογία περί «λόμπι της δραχμής». Έτσι, προς το παρόν αρέσκεται να επισημαίνει τους κινδύνους, να τηρεί αποστάσεις από την πολιτική της «πάση θυσία στο ευρώ» που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να κλείνει το μάτι στους ευρωσκεπτικιστές και στο ολοένα και αυξανόμενο ρεύμα κατά του ευρώ, που αναπτύσσεται στη χώρα μας.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα