Εγγυήσεις Μανιτάκη για την εργασιακή ασφάλεια των δημοσίων υπαλλήλων [Bίντεο]

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης παρουσίασε στη Βουλή Το νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του δημοσίου καθώς και τη δημιουργία μιας μόνιμης δημόσιας υπηρεσίας παρά τον Πρωθυπουργό.

«Όπως συνέβη και με το νομοθέτημα για την Κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά των υπαλλήλων του δημοσίου, που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Νοεμβρίου, και με

το οποίο ενισχύθηκε ο θεσμός του κρατικού υπαλλήλου και προβλέφθηκε η δυνατότητα της υποχρεωτικής μετακίνησης των υπαλλήλων, όταν το συμφέρον της υπηρεσίας το επιβάλλει και τα προσόντα του υπαλλήλου το δικαιολογούν, έτσι και με το παρόν νομοθέτημα προχωράμε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, σε δύο νέες, αναγκαίες, αυτονόητες θα έλεγα, και από μακρού αναμενόμενες μεταρρυθμιστικές τομές: πρώτον, στην κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του δημοσίου πραγματοποιώντας αυτό που είχε εξαγγελθεί την προηγούμενη τετραετία από την προηγούμενη Κυβέρνηση και είχε μείνει στα χαρτιά, και δεύτερον στη δημιουργία μιας μόνιμης, δημόσιας υπηρεσίας παρά τω Πρωθυπουργώ με αποκλειστική αποστολή την επικουρία του ίδιου του Πρωθυπουργού στην επιτέλεση της συνταγματικά προβλεπόμενης στο άρθρο 82 παρ. 2 Σ αρμοδιότητάς του, δηλαδή στην «εξασφάλιση της ενότητας της Κυβέρνησης», στην «καθοδήγηση και στον συντονισμό των ενεργειών της» και κυρίως στην αποτελεσματική «εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», είπε αρχικά στην τοποθέτηση του ο κ. Μανιτάκης και συνέχισε εξηγώντας τον ρόλο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου:

«Αυτό είναι το πρωταρχικό μέλημα της ιδρυόμενης Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, να βοηθά τον εκάστοτε Πρωθυπουργό στην καθοδηγητική και συντονιστική αποστολή του. Οι επί μέρους σχεδιαζόμενες και κατά καιρούς εξαγγελλόμενες κυβερνητικές πολιτικές, π.χ. η οικονομική, η κοινωνική, η αγροτική, η ασφαλιστική, η πολιτική για τη μεταρρύθμιση της διοίκησης κλπ. θα πρέπει, επί τέλους, να συντονίζονται και να εφαρμόζονται στον καιρό τους, με τρόπο προγραμματισμένο και αποτελεσματικό».

«Το πρώτο μέρος του νομοθετήματος, στα πρώτα άρθρα του, 1 έως 14, ρυθμίζει αναλυτικά τις περιπτώσεις καταργήσεως και συγχωνεύσεως ή ενοποιήσεως οργανισμών του δημοσίου. Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα και πάντως όχι το πιο αντιπροσωπευτικό μιας εκτεταμένης «λίστας» οργανισμών που συγχωνεύονται ή ενοποιούνται. Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση και άλλων 1500 περίπου φορέων ή οργανισμών του δημοσίου. Σήμερα, απλώς, παρουσιάζουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα πρόπλασμα του μεταρρυθμιστικού μας στόχου στο τομέα αυτό που αποσκοπεί στον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα. Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο», τόνισε.

«Με βάση την φιλοσοφία που ανέφερα στην εισαγωγική τοποθέτησή μου καταργούνται, προκαταρκτικά, με το παρόν νομοσχέδιο 8 φορείς που η αποστολή τους είναι πλέον παρωχημένη και δεν είναι αναγκαία ή δεν εξυπηρετεί σοβαρές κοινωνικές ανάγκες. Επί πλέον συγχωνεύονται ή ενοποιούνται 197 νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα», επεσήμανε.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, δεν θα καταλυθούν οι υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. «Ο αναγκαίος οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός της οργάνωσης και της δράσης τους δεν καταλύει τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και άρα δεν θίγει την εργασιακή τους ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι, και όσοι από αυτούς δεν μετακινούνται αλλά και όσοι αλλάζουν φορέα μετακινούμενοι, διατηρούν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται», είπε.

Δείτε το βίντεο

πηγή: enikos

Keywords
Τυχαία Θέματα