Ένας τεχνοκράτης στη θέση τεχνοκράτη

Μία από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού ήταν η ανακοίνωση του νέου υπουργού Οικονομικών. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης θα είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι η επιλογή είχε γίνει από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη

στο υπουργείο Οικονομικών σηματοδοτεί τη στροφή στις πολιτικές ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ο κ. Χαρδούβελης σύμφωνα με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εξιδεικεύεται στη μικροοικονομία και από εδώ και πέρα στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αποκατάστση των αδικιών. Για το Μέγαρο Μαξίμου ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους εντός και εκτός Ελλάδας και θα μπορέσει παράλληλα να ηγηθεί με επιτυχία στις διαπαραγματεύσεις για το χρέος.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο νέος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ενίσχυση της απασχόλησης. «Η Ελλάδα υποφέρει. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται και δεν πληρώνεται, συντηρείται από χαμηλόμισθους» είπε ο κ. Χαρδούβελης στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να βρει το δρόμο της. Δεν έχει απέναντί της μόνο την τρόικα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο».

Η διαπραγματευτική ομάδα δεν αλλάζει

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει, καθώς εκτός από τον πρωθυπουργό, θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Γκίκα Χαρδούβελη οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Την Τετάρτη, ο νέος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Οι σχέσεις Χαρδούβελη – Στουρνάρα

Ωστόσο, αρκετά κοινά με τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα έχει ο νέος υπουργός Οικονομικών. Το βιογραφικό του αξιοζήλευτο. Προέρχεται από τον χώρο των εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη και έγινε ευρύτερα γνωστός την περίοδο της κρίσης, καθώς ήταν ο οικονομικός σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, στην πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας.

Στουρνάρας και Χαρδούβελης γνωρίζονται πολύ καλά από το παρελθόν και πριν από περίπου τέσσερα χρόνια – στις 4 Δεκεμβρίου του 2010 – είχαν δώσει μια κοινή συνέντευξη για την κρίση του ευρώ. Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλούσε τότε από τη θέση του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, και ο Γκίκας Χαρδούβελης, ως καθηγητής χρηματοοικονομικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα