Εν μέσω έντονων ταραχών οι εκλογές στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στο Μπαγκλαντές, μετά την έναρξη της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.

Οι αρχές ανέστειλαν την εκλογική διαδικασία σε τουλάχιστον 139 κέντρα σε σύνολο 18.000 αφού διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον τους και πήραν τις κάλπες για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ από το Σάββατο το βράδυ έχουν σημειωθεί

επιθέσεις σε περισσότερα από 200 εκλογικά κέντρα.

Ένας εκλογικός αξιωματούχος έχασε τη ζωή του όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε εκλογικό κέντρο στο βόρειο Μπαγκλαντές, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οπαδοί του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές (BNP) φέρονται να πέταξαν βόμβες μολότοφ στο εκλογικό κέντρο της πόλης Τακουργκαόν, 450 χιλιόμετρα βόρεια της Ντάκα.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, ενώ ανεστάλη η εκλογική διαδικασία στο συγκεκριμένο κέντρο.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν ένα εκλογικό κέντρο στην πόλη Σοναγκάζι στην επαρχία Φένι, 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ντάκα, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να σκοτωθεί.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βόρειες επαρχίες Ρανγκπούρ και Νιλφαμάρι σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν μόνο στις 147 από τις 300 εκλογικές περιφέρειες, ενώ έχουν κληθεί να ψηφίσουν μόλις 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 92 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Στις υπόλοιπες περιφέρειες υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που πρόσκειται στο κόμμα της Λαϊκής Ένωσης της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ, οπότε δεν κρίθηκε απαραίτητο να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Η συμμετοχή στις εκλογές ενδέχεται να είναι μικρότερη από το 26% που είχε καταγραφεί το 1996 σε μια εκλογική αναμέτρηση που είχε σημαδευτεί από τη νοθεία.

«Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας που μοιάζει με φάρσα», δήλωσε ο Μοέν Χαν μέλος του BNP.

Στελέχη της Λαϊκής Ένωσης δήλωσαν επίσης ότι δεν είναι ευχαριστημένα από την εκλογική διαδικασία. «Θα προτιμούσαμε να αναμετρηθούμε στις εκλογές, αν η αντιπολίτευση είχε πάρει μέρος», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντίπου Μόνι.

Το BNP, επικεφαλής του οποίου είναι η Χαλέντα Ζία, ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης και τον διορισμό μιας υπηρεσιακής η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών, κάτι που αρνείται η πρωθυπουργός Ουαζέντ.

Η Ουαζέντ επανέλαβε την Πέμπτη ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και κατηγόρησε τη Ζία ότι «κρατά όμηρο τη χώρα» διοργανώνοντας απεργίες ενόψει των εκλογών.

Το BNP έχει κηρύξει 48ωρη γενική απεργία με στόχο να εμποδιστεί η εκλογική διαδικασία, ενώ η κυβέρνηση έχει αναπτύξει περίπου 50.000 στρατιώτες ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Η Χαλέντα Ζία, πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε για μια τελευταία φορά την Παρασκευή τους Μπαγκλαντεσιανούς να μην συμμετάσχουν στις εκλογές.

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο αιματηρή για το Μπαγκλαντές από το 1971, οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του. Το Μπαγκλαντές είναι η όγδοη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου με 154 εκατομμύρια κατοίκους, με έναν στους τρεις κατοίκος του να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα