Δυσφορία εβραϊκής κοινότητας για την υπουργοποίηση Βορίδη

Ενοχλημένος από την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στη νέα κυβέρνηση εμφανίζεται ο επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης κατά του αντισημιτισμού, Anti Defamation League, Έιμπρααμ Φόξμαν, ο οποίος θέτει ουσιαστικά ζήτημα αντικατάστασης του νέου υπουργού Υγείας.

Ο κ. Φόξμαν, ο οποίος στη διάρκεια της εβδομάδας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζει την ανησυχία μας για το αυξημένο

επίπεδο αντισημιτισμού που παρατηρείται στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά, σημειώνει ακόμη πως εξέφρασε στον πρωθυπουργό «τη λύπη και την ανησυχία μας για τον διορισμό του κ. Μάκη Βορίδη στη θέση του υπουργού Υγείας. Εκθειάσαμε τη στάση του πρωθυπουργού στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αλλά υπογραμμίσαμε ότι αυτός ο διορισμός τρόπον τινά αναιρεί την όλη προσέγγισή του.

«Ο κ. Σαμαράς έθεσε ψηλά τον πήχυ της ηθικής, του σεβασμού της διαφορετικότητας, και τώρα διορίζει τον κ. Βορίδη. Δεν συμφώνησε με την ανάλυσή μας, αλλά συμφώνησε να ξαναδεί το ζήτημα στο μέλλον. Μιλούσαμε επί 45 λεπτά. Ήταν μια φιλική, εποικοδομητική, αλλά και συγκρουσιακή συζήτηση. Του αρέσει να επιχειρηματολογεί. Κάναμε μια πολύ καλή κουβέντα και καταλήξαμε ότι θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να συζητούμε το θέμα», τονίζει.

Η απάντηση Βορίδη

«Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, η οποία ερείδεται στον χώρο πολιτικής προελεύσεώς μου. Παρά ταύτα θεωρώ ότι θα έπρεπε μάλλον να αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στη δική μου στάση και στις δικές μου δηλώσεις, οι οποίες, αξίζει να σημειωθεί, δεν είναι όψιμες, αλλά ανατρέχουν σε βάθος χρόνου. Θα ήλπιζα να αξιολογείται περισσότερο η στάση μου απέναντι στη Χρυσή Αυγή, η στάση μου στο θέμα της ποινικοποιήσεως της αρνήσεως του Ολοκαυτώματος, όσο και η στάση μου σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όταν μου δόθηκε η δυνατότητα αυτή, όπως για παράδειγμα όταν αντιτάχθηκα στην απόκτηση status μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, το οποίο επιζητούσε η Παλαιστινιακή Αρχή. Μια επικοινωνία με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ θα αρκούσε για να επιβεβαιώσει τα γραφόμενά μου. Αν όμως αυτά δεν αρκούν -και φαίνεται πως δεν αρκούν- για να διαλύσουν τις ανησυχίες της Κοινότητας, τότε ευελπιστώ πως η αξιολόγηση των μελλοντικών πράξεών μου θα μπορέσει να το επιτύχει», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα