Δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ λόγω ΕΟΠΥΥ έχει εντοπίσει η τρόικα – Στο Eurogroup ο Στουρνάρας

Την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ζητήσει σήμερα το eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι επικεφαλής της τρόικας και ο Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, για το πρόγραμμα αποχωρήσεων

στο δημόσιο και ειδικά για τη υπόθεση της ΕΡΤ, για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για τις δράσεις ορόσημα που θα κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ για το 2013 από τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ, θεωρεί ότι ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα δεν θα οδηγήσει στον εισπρακτικό στόχο των 3,17 δισ. ευρώ, ενώ κρίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και ειδικά στο σκέλος της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Πρέπει να σημειωθεί πως από την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας θα εξαρτηθεί το εάν η Ελλάς θα λάβει εγκαίρως 8,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την επιστροφή των κερδών που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την Ευρωζώνη και 1,74 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Το eurogroup αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερες προσπάθειες στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα αναζητήσει τόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας.

Εξάλλου, ενώπιον των υπουργών Οικονομικών των 17 κρατών- μελών της Ευρωζώνης θα τεθεί και επιστολή του προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής της τρόικας.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες από δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για την επιστολή, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα μεταδίδονται περί δήθεν επιθυμίας της Λευκωσίας για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Τόνισε ότι, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής του, στη συνεδρία του eurogroup θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση των προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας με βάση το μνημόνιο.

Τέλος, οι 17 υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία επί της διαδικασίας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα