Δένδιας στο CNN: Η Ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική [βίντεο]

Ότι η Ελλάδα σύντομα θα βγεί από την κρίση υποστήριξε σε συνέντευξη του στο CNN ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε τι είπε:

Δημοσιογράφος: Χιλιάδες Έλληνες παίρνουν μέρος σε διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, κάποιες από τις οποίες αποδεικνύονται βίαιες. Λίγο νωρίτερα ρώτησα τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης αν περιμένει αναταραχές.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Πρέπει πάντα να ανησυχεί κάποιος για τις απεργίες,

ιδίως όταν πρόκειται για οικονομίες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελληνική. Ωστόσο πρέπει να πω ότι το καλοκαίρι αναμένουμε σημάδια ότι η Ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση. Αναμένουμε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, γι’ αυτό επιτρέψτε μου να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απεργίες και εντέλει η Ελληνική οικονομία θα βγει από το τούνελ της κρίσης.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο μιλάμε για μια χώρα που βρίσκεται διαδοχικά σε ύφεση για πέντε ή έξι χρόνια τώρα, ενώ επίσης η ανεργία είναι σε διψήφιο ποσοστό. Πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και αυτό εγείρει ζητήματα κοινωνικών αναταραχών.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Έχετε απόλυτο δίκιο που αναφέρετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία έξι χρόνια. Αυτό αποτελεί «ρεκόρ» για κάθε χώρα που γνωρίζω. Και επίσης το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνάει το 25% και ιδίως στη νέα γενιά, που είναι κοντά στο 45% και ίσως ακόμα και περισσότερο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτού του είδους τις αντιξοότητες, πιστεύω ότι η Ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει κουράγιο και έχει επιβιώσει των δυσκολιών. Όμως πιστεύω ότι υπάρχουν σημάδια, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και η Ελληνική κοινωνία έχει επιτέλους δει αυτό το φως. Επομένως δεν περιμένω κάποιου είδους κοινωνικές αναταραχές στο μέλλον, δεδομένου φυσικά του ότι θα υπάρξει ανόρθωση της οικονομίας.

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν η πύλη της Ευρώπης για τους μετανάστες της Ανατολής και πολλοί από αυτούς «κολλάνε» στην Ελλάδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Αυτό με τη σειρά του εγείρει δυνητικά το φαινόμενο της ξενοφοβίας. Έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνουν περιστατικά επιθέσεων σε εργαζόμενους μετανάστες στην Ελλάδα. Ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας τι μέτρα λαμβάνετε και πόσο ανησυχείτε για αυτό το γεγονός;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Ανησυχώ για αυτό, όμως πρέπει να διευκρινίσω ότι γενικά η ελληνική κοινωνία δεν είναι καθόλου ξενοφοβική, μάλλον το αντίθετο. Επισημαίνοντας αυτό, πιστεύω ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα, μετανάστη ή μη, γιατί αυτό οφείλουμε απέναντι σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Εκτός από αυτό όμως, οι ροές παράνομων μεταναστών αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα. Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη ότι η Ελλάδα δέχεται περισσότερο από το 90% όλων των παράνομων μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πραγματικά τεράστιο ποσοστό. Και αν αυτό προστεθεί στην υπάρχουσα οικονομική κρίση, τότε πραγματικά δημιουργείται μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Σας μιλώ από το Λονδίνο, ενώ εσείς βρίσκεστε στην Νέα Υόρκη. Οι απεργίες αναμένονται σε δυο ημέρες. Θα έχετε επιστρέψει τότε στην Αθήνα για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα επιστρέψω στην Ελλάδα αύριο το απόγευμα, υπάρχει μια κρίσιμη ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή την Κυριακή το απόγευμα και πρέπει να βρίσκομαι εκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα