Δεκαεπτά συλλήψεις για τα πλαστά ασφαλιστήρια Ι.Χ.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδρύσει παράνομη «ασφαλιστική» εταιρεία και, σε συνεργασία με ασφαλιστικά γραφεία, ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές, εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια και συμβόλαια αστικής ευθύνης σε ιδιοκτήτες οχημάτων, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μεταξύ των δεκαεπτά συλληφθέντων είναι και ένας 40χρονος αστυνομικός -είχε ρόλο ασφαλιστικού διαμεσολαβητή-, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Σε βάρος του, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και, με απόφαση του

Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, αναζητούνται δύο ακόμα άτομα και κατηγορούνται άλλα δεκατέσσερα.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 42χρονος αρχηγός της οργάνωσης συνέστησε, τον Οκτώβριο του 2012, μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με έδρα στην περιοχή Ζωγράφου Αττικής.

Η εταιρεία αποτελούσε υποκατάστημα μητρικής εταιρείας, που εδρεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ο 42χρονος, ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπός του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, φερόταν ότι είχε συνάψει σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία στη Βουλγαρία, κάτι το οποίο σύμφωνα με την Αστυνομία δε συνέβη ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ύψος της απάτης ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και αλλού, συνελήφθησαν περισσότερα από 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απάτης. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη μονοπρόσωπης ΕΠΕ με έδρα την οδό Παπάγου 25 και επωνυμία General Commodity Trade.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η«Κ»,η εν λόγω επιχείρηση συστήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και ενεγράφη (χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά) στα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ως «εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης».

Πηγές της «Κ» με γνώση του θέματος σχολίασαν ότι «η εγγραφή της εταιρείας στα μητρώα του Επιμελητηρίου έγινε εξαιτίας πλημμελούς ελέγχου των δικαιολογητικών που κατέθεσε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της μονοπρόσωπης ΕΠΕ».

Κατά πληροφορίες, ο εγκέφαλος της απάτης και το δίκτυο των συνεργατών του κατάφεραν να εξαπατήσουν συνολικά 12.500 Ελληνες οδηγούς στους οποίους πούλησαν ασφαλιστήρια συμβόλαια «μαϊμού», χρησιμοποιώντας αυθαίρετα την επωνυμία της νόμιμης εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία.

Η απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται όταν η νόμιμη ασφαλιστική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές ζητώντας να πουλάει απευθείας στην εγχώρια αγορά ασφαλιστήρια συμβόλαια, δίχως την παρεμβολή εταιρείας ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Η αρμόδια ελεγκτική αρχή της Βουλγαρίας ήρθε σε επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο έλεγχος που ακολούθησε αποκάλυψε την απάτη. Ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας κ. Χαρ. Λακαφώσης και το ΣΔΟΕ, ενώ την έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος έφερε σε πέρας το τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας.

kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα