Χανιά…ταξίδι στη Βενετία της Ανατολής [εικόνες]

Ο νομός Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της πανέμορφης Κρήτης και αποτελεί το δυτικότερο νομό της. Ένας νομός που προσφέρει ότι μπορεί να επιθυμήσει ο επισκέπτης. Ένας τόπος γεμάτος μοναδικά αξιοθέατα, πλούσιος σε εναλλαγή τοπίων, σημαντικά ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ψηλά βουνά και φαράγγια, γραφικά χωριά, πυκνή βλάστηση και ονειρεμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

Τα Χανιά,

η συναρπαστική πρωτεύουσα του νομού, παρόλο που βομβαρδίστηκε και κάηκε αρκετές φορές, η παλιά πόλη των Χανίων θεωρείται από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου. Είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας και είναι επηρεασμένη αρχιτεκτονικά από όλους τους κατακτητές που πέρασαν από αυτήν κατά καιρούς. Η πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα: την παλιά πόλη με το παλαιό λιμάνι και τη νέα πόλη εκτός των τειχών. Η παλιά πόλη είναι χτισμένη γύρω από το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται από ενετικές οχυρώσεις, ενώ στη νότια πλευρά οι οχυρώσεις καταστράφηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή της αγοράς δημοσίων και μη κτιρίων και από εκεί αναπτύχθηκε η νέα πόλη.

Στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται ο λόφος του Καστελίου, η παλιά ακρόπολη, ο οποίος κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή και αποτελεί οχυρή θέση δίπλα στο παλιό λιμάνι. Εκεί βρίσκεται το παλάτι του Ύπατου αρμοστή της Κρήτης και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου της Κρήτης καθώς και αρχαιολογικοί χώροι από τη μινωική εποχή. Ανατολικότερα από το Καστέλι βρίσκεται η Σπλάντζια, η παλιά τουρκική γειτονιά. Στα γραφικά δρομάκια της θα βρείτε πολλά ταβερνάκια. Εκεί θα βρείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, και έξω από την εκκλησία θα δείτε την πλατεία της Σπλάντζιας, και στη γωνία τον βενετσιάνικο ναό St.Rocco. συνεχίζοντας τον περίπατο στα βενετσιάνικα καρνάγια του 1497 που κάποτε κατασκεύαζαν πολεμικές γαλέρες, ενώ σήμερα λειτουργούν επισκευάζοντας καΐκια και βάρκες, φτάνουμε στο μεγάλο Αρσενάλι, όπου αποτελούσε το δημαρχείο Χανίων, μέχρι το βομβαρδισμό του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο σήμερα στεγάζει το κέντρο αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Από τη δυτική πλευρά του Καστελίου, συναντούμε την πλακόστρωτη πλατεία Σαντριβάνι ή πλατεία Ελ.Βενιζέλου, που αποτελεί την τουριστική καρδιά της πόλης. Από εκεί μπορεί κανείς να επιβιβαστεί σε καραβάκια που επισκέπτονται τα βενετσιάνικα κάστρα στα νησιά των Αγ.Θεοδόρων και της Γραμβούσας. Κοντά βρίσκεται η πλατεία της Τριμάρτυρης, με τη μητρόπολη των Χανίων και το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενείται στο βενετσιάνικο ναό St.Francesco. Εκεί βρίσκονται και τα «Στιβανάδικα», μία περιοχή όπου βρίσκονται μαγαζιά που επεξεργάζονται δέρμα και κατασκευάζουν δερμάτινα είδη διαφόρων ειδών. Το όνομά τους το πήραν από τα στιβάνια, που είναι οι κρητικές μπότες, όπου φτιάχνονται εκεί πολλούς αιώνες. Κοντά βρίσκονται και τα «Μαχαιράδικα», όπου βρίσκονται πολλά παραδοσιακά μαγαζιά που φτιάχνουν τα κρητικά μαχαίρια.

Ακόμα πιο δυτικά από το Καστέλι βρίσκονται οι συνοικίες της Οβραϊκής και του Τοπανά. Η Οβραϊκή ήταν η εβραϊκή συνοικία των Χανίων μέχρι την μαζική εξόντωση των Εβραίων των Χανίων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί θα βρείτε και τη συναγωγή Ετζ Χαγίμ η οποία επαναλειτούργησε το 1999. Ο Τοπανάς ήταν από πάντα η χριστιανική αρχοντική συνοικία της πόλης. Το όνομά της προέρχεται από το τουρκικό Top-Hane όπου σημαίνει βενετσιάνικες βολίδες κανονιού, καθώς εκεί βρίσκονταν οι βενετσιάνικες στρατιωτικές αποθήκες. Εκεί βρίσκεται και το φρούριο του Φιρκά, όπου υψώθηκε η σημαία της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και σήμερα λειτουργεί το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Το λιμάνι της παλιάς πόλης, το μεγαλύτερο της Μεσογείου, αποτελεί το ομορφότερο και τουριστικότερο σημείο των Χανίων. Στην ακτή Τομπάζη, στην ακτή Κουντουριώτη και στην ακτή Ενώσεως, μπορείτε να δείτε αρκετά ιστορικά κτίρια, όπως τα νεώρια, το Γυαλί Τζαμισί, και το μεγάλο Αρσενάλι. Το κέντρο της είναι το Σαντριβάνι όπου διασταυρώνονται οι κεντρικότεροι δρόμοι της πόλης, η οδός Χάληδων, η οδός Κανεβάρο και η οδός Ζαμπελίου. Στην οδό Ζαμπελίου βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα δείγματα ενετικού αρχοντικού της πόλης, η Loggia των Ενετών. Απέναντι από την ακτή μπορεί κανείς να θαυμάσει το βενετσιάνικο φάρο του 1595-1601, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

Νοτιότερα βρίσκεται η πλατεία των Νέων Καταστημάτων, που αποτελεί το όριο της νέας πόλης. Με τα καταστήματα της πόλης από τον 20ο αιώνα και πολλά γραφικά μαγαζάκια και καφενεία. Η Νέα Χώρα είναι μία περιοχή που κατοίκησαν οι μετανάστες από τη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή του 1922. Στα ανατολικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η παραλία του Κουμ-Καπί, όπου στα τέλη του 19ου αιώνα κατοικούνταν από Άραβες βεδουϊνους, όπου του έδωσαν και το όνομά του. Σήμερα εκεί θα βρείτε την νυχτερινή ζωή των Χανίων με πολυάριθμα ταβερνάκια, μπαράκια και καφετέριες για την διασκέδαση σας. Νοτιότερα, βρίσκεται το εθνικό στάδιο Χανίων, το κρατικό ωδείο και ο γραφικός δημοτικός κήπος, έργο του Ρεούφ Πασά το 1870 που κατασκευάστηκε στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πάρκων και στην ανατολική του γωνία θα δείτε και το Ρολόι του 1924.

Ανάμεσα στα Νέα Καταστήματα και στο Κουμ-Καπί βρίσκεται η δημοτική αγορά των Χανίων. Το σταυροειδές κτίριο κατασκευάστηκε το 1913 στα πρότυπα της Μασσαλίας, και από τότε φιλοξενεί παραδοσιακά μαγαζάκια και ταβερνάκια. Στην οδό Δημοκρατίας, συναντούμε το αρχοντικό σπίτι του μητροπολίτη Χανίων και το τουρκικό στρατιωτικό νοσοκομείο του 19ου αιώνα όπου σήμερα φιλοξενεί τα δικαστήρια της πόλης. Πίσω από τα δικαστήρια βρίσκεται ο ναός Πέτρου και Παύλου, όπου βρέθηκε το αρχαίο νεκροταφείο της πόλης. Στα δυτικά των δικαστηρίων βρίσκεται το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και δίπλα του το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Πολεμικό Μουσείο που φιλοξενείται στον ιταλικό στρατώνα του 19ου αιώνα. Στη συνοικία Χαλέπα βρίσκονται πολλά νεοκλασικά κτίρια, από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας όπως και τα τότε προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων. Εκεί βρίσκεται και η οικία του Ελ.Βενιζέλου, και η παλιά γαλλική σχολή που φιλοξενεί την αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στον Προφήτη Ηλία μπορεί κανείς να απολαύσει την ομορφότερη θεά στα Χανιά.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα