Αύριο η απόφαση για την δόση προς την Ελλάδα

Αύριο θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ (2,5 δισ. από τον EFSF και 1,5 δισ. από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών) προς την Ελλάδα. Η μικρή καθυστέρηση για την οριστική απόφαση οφείλεται στο γεγονός, ότι παρά τα θετικά σχόλια για τη χώρα από το EuroWorkingGroup, το συμβούλιο συμφώνησε στα 21 από τα 22

προαπαιτούμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
Το τελευταίο μέτρο που αφορά την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, θα εκπληρωθεί με την κατάθεση- σήμερα το πρωί- τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό Παιδείας.

Στην τροπολογία όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος με τον οποίο «θα μπορέσουν να απορροφηθούν καθηγητές ειδικοτήτων που καταργήθηκαν είτε σε μονάδες του υπουργείου Υγείας, είτε ως ωρομίσθιοι στα δημόσια ΙΕΚ, ή σε άλλες ειδικότητες όπως αισθητικής, κομμωτικής, που υπάρχει δυνατότητα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, αλλά και σε διοικητικές υπηρεσίες».

Στη συνέντευξή του ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι «οι άνθρωποι που μπορεί να συζητηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν γίνεται να υπερβαίνουν τις 2.000». Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group για να δώσει την οριστική έγκριση στην εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς στη συνεδρίασή του την Τετάρτη διαπιστώθηκε η προαναφερθείσα εκκρεμότητα στα 22 «προπαιτούμενα».

Συγκεκριμένα, από τους 4.200 υπαλλήλους που έπρεπε να βγουν σε διαθεσιμότητα, έλειπαν 80!

Ετσι, η ελληνική πλευρά ζήτησε μια μικρή ακόμη αναβολή, ως την Παρασκευή, προκειμένου ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος να καταθέσει τροπολογία που να ρυθμίζει το θέμα, καταργώντας κάποιες από τις εξαιρέσεις που θεσπίστηκαν. Η τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί την Πέμπτη για να ληφθεί απόφαση την Παρασκευή.

Η αναβολή, εφόσον λυθεί η εκκρεμότητα, δεν θα έχει συνέπειες στην εκταμίευση.
Τη Δευτέρα, εξάλλου, θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την εκταμίευση του δικού του μεριδίου, της δόσης 1,8 δισ. ευρώ.

Ομως, παρατηρητές έλεγαν ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει την πρόθεση της τρόικας να μην αφήσει κανένα παράθυρο ανοιχτό ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Απόδειξη ότι η Τρόικα σκληραίνει τη στάση της θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την σήμερα παρουσιάση της έκθεσης της Κομισιόν από τον Ματία Μορς για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδος.

Όλη η δήλωση Ντάισελμπλουμ:

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου. Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Αναβλήθηκε η παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα

Την ίδια ώρα, αναβολή πήρε η παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι.

Αυτή η κίνηση της Κομισιόν έρχεται ως επακόλουθο της παράτασης λίγων ημερών που δόθηκε στην εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ, με μία από τις 22 προαπαιτούμενες δόσεις να εκκρεμεί ακόμη.
Γερμανία: «Να υλοποιηθεί και ο τελευταίος όρος για τη δόση»
Όχι χρήματα χωρίς υλοποίηση όλων των όρων. Σε αυτήν την θέση εμμένει το Βερολίνο πιέζοντας την Αθήνα να εφαρμόσει και το τελευταίο προαπαιτούμενο προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση και υπό αυτόν τον όρο η εκταμίευση του ποσού δεν μπορεί να γίνει πριν την ερχόμενη Δευτέρα (29.07.13). Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου την προσωρινή έκθεση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (Prior Actions).

«Η ομάδα εργασίας του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη έλαβε θετικά υπόψη της τις προόδους που επιτεύχθηκαν», αναφέρεται σε ενημερωτική επιστολή του υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν Κάμπετερ, όπως μετέδωσε το Reuters. «Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στη συνέχεια η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 29.07, στις 12.00 (τοπική ώρα) για να λάβει θέση». Μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό που της αναλογεί.

πηγή:protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα