Ατλέτικο ή Μπαρτσελόνα; – Ένα ματς, ένας τίτλος

Το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών στην Ισπανία δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη από ένα παιχνίδι τίτλου. Για την 38η και τελευταία μέρα, η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Ατλέτικο Μαδρίτης, με τους μεν «μπλαουγκράνα» να θέλουν μόνο νίκη για να διατηρήσουν τα κεκτημένα, τους δε «ροχιμπλάνκος» να επιστρέφουν στην κορυφή μετά από 17 χρόνια στο πρώτο από τα δύο μεγάλα ματς που θα δώσουν, αφού ακολουθεί και ο τελικός του Champions League κόντρα στην-εκτός διεκδίκησης

τίτλου στην Ισπανία-Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι Καταλανοί που έχουν την ευκαιρία να σώσουν μια χρονιά που εξελίχθηκε αρνητικά θα έχουν ξανά διαθέσιμους τους Πικέ, Νεϊμάρ και Άλμπα, που πήραν το πράσινο φως από το ιατρικό τιμ και συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή. Αντίθετα, εκτός παραμένει ο Κάρλες Πουγιόλ, που δεν θα έχει την ευκαιρία να αποχαιρετήσει αγωνιζόμενος το κοινό του «Καμπ Νου». Στον αντίποδα, οι Μαδριλένοι πηγαίνουν στη Βαρκελώνη οπλισμένοι με την αυτοπεποίθηση που τους δίνει το γεγονός ότι σε πέντε παιχνίδια φέτος απέναντι στην Μπαρτσελόνα (ένα για το πρωτάθλημα, δύο για το Champions League και δύο για το Σούπερ Καπ) δεν έχουν ηττηθεί σε κανένα. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα, καθώς υπολογίζει και στον Ντιέγκο Κόστα, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Πάντα στο νήμα η Ατλέτικο

Ο Ντιέγο Σιμεόνε λέει συνεχώς στους παίκτες του πως θα πρέπει να παλεύουν και να πιστεύουν έως το τέλος. Ρίχνοντας μία ματιά στην ιστορία των κατακτήσεων της Ατλέτικο, αυτή η προτροπή του κόουτς της ομάδας, βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή. Από τα εννέα πρωταθλήματα που έχουν πανηγυρίσει οι Ροχιμπλάνκος, τα οκτώ τα πήραν την τελευταία αγωνιστική και μόλις ένα μία πριν το τέλος. Οπότε εάν κάτι είναι σίγουρο, είναι πως ξέρουν τι σημαίνει να υποφέρεις για την κούπα…

1939-’40

Ατλέτικο και Σεβίλλη ισοβαθμούσαν στους 27 πόντους. Η πρώτη όμως νίκησε 2-0 τη Βαλένθια και σε συνδυασμό με την απίθανη ισοπαλία με 3-3 της Σεβίλλης με την Ερκουλες, σήκωσε την κούπα.

1940-’41

Ατλέτικο και Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν ισόβαθμες στους 31 πόντους. Οι Ροχιμπλάνκος νίκησαν εύκολα 3-0 την Οβιέδο, και η Αθλέτικ ηττήθηκε 2-1 από τη Μπαρτσελόνα.

1949-’50

Η Ατλέτικο είχε ένα βαθμό περισσότερο από τη Λα Κορούνια που στην ισοβαθμία (σ.σ.: τότε η νίκη έδινε 2 βαθμούς) είχε πλεονέκτημα. Οι Μαδριλένοι δεν τα κατάφεραν εντός κόντρα στη Βαλένθια (4-4), μα για καλή τους τύχη οι Γαλιθιάνοι δεν νίκησαν (2-2) την Αθλέτικ στο Μπιλμπάο.

1950-’51

* Η αναφορά γίνεται στη 2η παράγραφο!

1965-’66

Η Ατλέτικο βρισκόταν ένα βαθμό πάνω από τη Ρεάλ. Πέρασε νικηφόρα (2-0) από την Εσπανιόλ και δεν την απασχόλησε που η Βασίλισσα διέλυσε με 5-1 τη Μαγιόρκα. Ηταν η μία και μοναδική φορά που οι Ροχιμπλάνκος πήραν πρωτάθλημα με μεγάλο αντίπαλο τη συμπολίτισσα.

1969-’70

Η Ατλέτικο βρισκόταν ένα βαθμό πάνω από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Πέρασε εύκολα με 2-0 από τη Σαμπαντέλ και δεν ασχολήθηκε άλλο με τους Βάσκους που νίκησαν 1-0 την Θέλτα.

1972-’73

Η Ατλέτικο βρισκόταν δύο βαθμούς πάνω από τη Μπαρτσελόνα που όμως είχε πλεονέκτημα σε τυχόν ισοβαθμία. Οι Μαδριλένοι ήθελαν επομένως ένα βαθμό. Νίκησαν ωστόσο, εύκολα με 3-1 η Λα Κορούνια, ενώ η Μπάρτσα ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη Σαραγόσα.

1976-’77

Αυτή ήταν η μοναδική φορά που η Ατλέτικο πήγε χαλαρή και κουπάτη στην τελευταία αγωνιστική. Το άλλο ιδιαίτερο σε εκείνο τον τίτλο ήταν πως τον σφράγισε και μαθηματικά με ισοπαλία (1-1) στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Η Μπαρτσελόνα πάλι έφερνε ισοπαλία 0-0 με την Ελτσε και έτσι το τελευταίο ματς των Ροχιμπλάνκος ήταν μία μεγάλη γιορτή.

1995-’96

Η Ατλέτικο βρισκόταν δύο βαθμούς πάνω από τη Βαλένθια που όμως είχε πλεονέκτημα σε τυχόν ισοβαθμία. Ηθελε λοιπόν την ισοπαλία, αλλά πήρε τη νίκη 2-0 επί της Αλμπαθέτε, με τη Βαλένθια να έρχεται ισόπαλη 0-0 με τη Θέλτα.

Το 9 στα 22 της Μπάρτσα

Η Μπαρτσελόνα πάλι από τα 22 συνολικά πρωταθλήματα που έχει στο παλμαρέ της, τα εννέα τα έχει πανηγυρίσει επίσης την τελευταία αγωνιστική. Σε αυτά συγκαταλέγεται τόσο η πρώτη διοργάνωση στην Ισπανία όσο και τρία από τα τέσσερα διαδοχικά της περίφημης «Dream team» του Κρόιφ, με τη Ρεάλ να… χαρίζει τα δύο εξ αυτών με ήττες στην Τενερίφη (1992, 1993) και φυσικά το άλλο να περιλαμβάνει το διαβόητο πέναλτι του Τζούκιτς.

1928-’29

Αυτό ήταν το πρώτο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην χώρα με τη συμμετοχή 10 ομάδων. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ ισοβαθμούσαν στους 23 βαθμούς. Τι στιγμή που η Μπάρτσα νικούσε 41- τη Ρεάλ Ουνιόν Ιρούν, οι Βάσκοι της Μπιλμπάο έκαναν το ίδιο (2-0) στη Ρεάλ και την άφηναν 2η.

1947-’48

Ολη τη χρονιά η Μπαρτσα καταδίωκε τη Βαλένθια. Την προτελευταία αγωνιστική οι Νυχτερίδες υποδέχτηκαν τους Καταλανούς που όμως έκαναν το κόλπο, επικράτησαν με 3-1 και βρέθηκαν εκείνοι στο +1. Στη συνέχεια νίκησαν 3-0 τη Μπιλμπάο και έφτασαν στον τίτλο.

1948-’49

Και πάλι αντίπαλος της Μπάρτσα ήταν η Βαλένθια. Η πρώτη βρισκόταν δύο βαθμούς πάνω, αλλά η δεύτερη είχε πλεονέκτημα σε τυχόν ισοβαθμία. Ωστόσο, οι Καταλανοί πήραν (2-1) το ντέρμπι με την Εσπανιόλ και η νίκη της Βαλένθια (2-0 τη Σεβίλλη) δεν είχε αντίκτυπο.

1952-’53

Για τρίτη φορά η Μπάρτσα πήρε τίτλο στο φινάλε με αντίπαλο στην κορυφή τη Βαλένθια. Και πάλι η πρώτη βρισκόταν δύο βαθμούς πάνω, αλλά η δεύτερη είχε πλεονέκτημα σε τυχόν ισοβαθμία. Οι Μπλαουγκράνα νίκησαν δύσκολα 3-2 τη Μπιλμπάο και η νίκη των Νυχτερίδων (2-0) στη Σαραγόσα δεν είχε νόημα.

1959-’60

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έφτασαν χέρι χέρι στους 44 βαθμούς. Στην ισοβαθμία όμως το προβάδισμα το είχε η πρώτη που διέλυσε 5-0 τη Σαραγόσα και πανηγύρισε παρά το 0-1 της Ρεάλ στη Λας Πάλμας.

1991-’92

Η Μπαρτσελόνα ήταν ένα βαθμό πίσω από τη Ρεάλ. Ωστόσο, οι Μαδριλένοι ηττήθηκαν με 3-2 στην Τενερίφη και χάρισαν τον τίτλο στη Μπάρτσα που νίκησε 2-0 τη Μπιλμπάο.

1992-’93

Στο απόλυτο deja vou η Ρεάλ που είχε και πάλι ένα βαθμό περισσότερο, ηττήθηκε 2-0 στην Τενερίφη και η Μπαρτσελόνα με το 1-0 επί της Σοσιεδάδ έκλεψε το πρωτάθλημα.

1993-’94

Η Μπαρτσα διέλυσε 5-2 τη Σεβίλλη και περίμενε. Το Λα Κορούνια-Βαλένθια ήταν στο 0-0 και ο Μίροσλαβ Τζούκιτς έχανε στις καθυστερήσεις το πιο διάσημο πέναλτι στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Καταλανοί και Ντέπορ ισοβάθμισαν στους 56 βαθμούς και οι πρώτοι το πήραν έχοντας το σχετικό πλεονέκτημα.

2009-’10

Η Μπάρτσα είχε προβάδισμα ενός βαθμού (96 αντί 95 της Ρεάλ). Η Βασίλισσα όμως δεν κατάφερε να νικήσει στη Μάλαγα (1-1) και οι Μπλαουγκράνα με το 4-0 επί της Βαγιαδολίδ έστησαν πάρτι τίτλου. Και να νικούσε βέβαια η Ρεάλ, πάλι θα το έπερναν.

Αναλυτικά η 38η αγωνιστική:

Παρασκευή 16/5

Μάλαγα-Λεβάντε (61’ Πορτίγιο)

Σάββατο 17/5

Ρεάλ Μαδρίτης-Εσπανιόλ 17:00

Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο Μαδρίτης 19:00

Βαλένθια-Θέλτα 23:00

Κυριακή 18/5

Ρεάλ Σοσιεδάδ-Βιγιαρεάλ 13:00

Αλμερία-Μπιλμπάο 19:00

Οσασούνα-Μπέτις 19:00

Ράγιο Βαγεκάνο-Χετάφε 19:00

Βαλένθια-Θέλτα 19:00

Βαγιαδολίδ-Γρανάδα 19:00

Σεβίλλη-Έλτσε 22:00

Keywords
Τυχαία Θέματα