Αμερικανικές εκλογές! [BINTEO]

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί εκατομμύρια Αμερικανοί για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, βρίσκονται στήθος με στήθος με το ποσοστό που αναμένεται να λάβει ο καθένας να είναι κοντά στο 48%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν στη 01:00 ώρα Ελλάδος, οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες στις πρώτες

πολιτείες.

Έκκληση στους αναποφάσιστους

Τελευταία ελπίδα των δύο υποψηφίων είναι οι αναποφάσιστοι, με τον Μπαράκ Ομπάμα να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων είναι πολύ κοντά και η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί σε 13 πολιτείες – κλειδιά που ακόμα δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στην Αϊόβα όπου έδωσε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία στους ψηφοφόρους του.

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ βρέθηκε στο Οχάιο, μία ακόμη πολιτεία για την οποία η πρόβλεψη του αποτελέσματος είναι ασαφής.

Στο Οχάιο βρέθηκε και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για μία μη προγραμματισμένη ομιλία της τελευταίας στιγμής.

Οι πολιτείες – κλειδιά στις οποίες φαίνεται ότι θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα είναι (με σειρά ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας – ώρα Ελλάδας): Βιρτζίνια (2:00 π.μ.), Βόρεια Καρολίνα (2:30 π.μ.), Οχάιο (02:30 π.μ.), Φλόριντα (03:00 π.μ.), Νιου Χαμσάιρ (3:00 π.μ.), Πενσυλβάνια (03:00 π.μ.), Κολοράντο (04:00 π.μ.), Ουισκόνσιν (4:00 π.μ.), Αϊόβα (5:00 π.μ.), και Νεβάδα (5:00 π.μ.)

Οι Αμερικανοί καλούνται να εκλέξουν απόψε το Εκλεκτορικό Κολέγιο, ένα σώμα που αποτελείται από 538 εκλέκτορες, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο και αντιπρόεδρο της χώρας. Οι εκλέκτορες έχουν δημοσιοποιήσει εξαρχής τις προτιμήσεις τους, αναφορικά με τον υποψήφιο της επιλογής τους, κάτι που κατευθύνει τους ψηφοφόρους στο ποιον εκλέκτορα θα ψηφίσουν. Ο αριθμός των εκλεκτόρων σε κάθε πολιτεία είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της. Πολλοί υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν λόγο στο εκλογικό αποτέλεσμα και πολιτείες με μικρότερο αριθμό κατοίκων, αφού έτσι εξασφαλίζουν ότι ακόμα και αν ο πληθυσμός τους είναι μικρός, οι εκλέκτορές τους παίρνουν μέρος στην διαδικασία και μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος την προεδρία, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλεκτορικές ψήφους. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μέχρι στιγμής ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει 237 ψήφους έναντι 206 του Μιτ Ρόμνεϊ. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στις 95 εκλεκτορικές ψήφους που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα