Αίγυπτος: Ένας νεκρός σε βίαιες συγκρούσεις φοιτητών – αστυνομίας

Ένας φοιτητής σκοτώθηκε σήμερα όταν υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκρούσθηκαν με την αιγυπτιακή αστυνομία στο πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ στο Κάιρο.
Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο φοιτητής, ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα την ώρα που οι αστυνομικοί εισέβαλλαν στην πανεπιστημιούπολη.
Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι τέσσερις φοιτητές τραυματίσθηκαν στα βίαια επεισόδια στην πανεπιστημιούπολη.
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 60 φοιτητές – υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, που είχαν στην κατοχή τους κυνηγετικές

καραμπίνες και βόμβες μολότοφ και ήθελαν να διακόψουν τις εξετάσεις του εξαμήνου.
Η κρατική εφημερίδα Αλ-Αχράμ γράφει πως οι συγκρούσεις άρχισαν όταν δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν φοιτητές που εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να μπουν στα κτήρια του πανεπιστημίου για να δώσουν εξετάσεις.
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα οι φλόγες να προκαλέσουν ζημιές στα κτήρια της Εμπορικής και της Γεωργικής Σχολής.

Το αλ-Αζχάρ, ένα κέντρο σουνιτικών ισλαμικών σπουδών με μεγάλο κύρος, είναι εδώ και μήνες θέατρο διαμαρτυριών εναντίον αυτού που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποκαλούν «στρατιωτικό πραξικόπημα» το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από ένα χρόνο στην εξουσία.
Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν στραφεί κατά της ηγεσίας του Αλ-Αζχάρ επειδή υποστήριξε το στρατό στην ανατροπή του Μόρσι.
Η διευρυνόμενη καταστολή εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο εξελέγη στην εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, έχει αυξήσει την ένταση στη χώρα.
Η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να καταστείλει τους διαφωνούντες πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα για ένα νέο σύνταγμα, ένα βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα