Άδωνις: Ταξίδι στην Δανία για να γνωρίσει το σύστημα υγείας

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντό, ο υπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μέσω ενός σύντομου εκπαιδευτικού ενημερωτικού προγράμματος το σύστημα Υγείας της βόρειας ευρωπαϊκής χώρας – ένα σύστημα Υγείας που αγγίζει την… τελειότητα και δεν έχει δυστυχώς καμία ομοιότητα με αυτό της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλληλιζόταν από κάποιους έλληνες πολιτικούς με τη Δανία του Νότου!

Οι δύο υπουργοί

αντάλλαξαν εμπειρίες και εστίασαν στους ενδεχόμενους τρόπους βελτίωσης του ΕΣΥ προκειμένου να ανταποκρίνεται στον ρόλο του, δεδομένης και της δύσκολης συγκυρίας της χώρας μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν ο έλληνας υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στη Δανία, καθώς κορυφώνονται και οι σχετικές διεργασίες για το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι έχουν κατατεθεί πέντε προτάσεις ενώ το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ίδιος ο υπουργός λήγει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Στη Δανία, πάντως, η πρωτοβάθμια περίθαλψη στηρίζεται στον γενικό γιατρό – αναλογεί ένας γιατρός για περίπου 294 πολίτες. Ο αριθμός των γενικών γιατρών προκύπτει ανά περιφέρεια και η αμοιβή τους είναι κατά πράξη και περίπτωση.

Κομβικό ρόλο στο σύστημα Υγείας έχουν στην Δανία οι περιφέρειες και οι δήμοι καλώς χρηματοδοτούν το σύστημα, στο σκέλος που τους αφορά όπως πχ στους επισκέπτες Υγείας και τους νοσηλευτές κατα οίκον για τους δημότες τους.

Για σήμερα, Δευτέρα, το πρόγραμμα των κ.κ. Γεωργιάδη και Κοντού περιλαμβάνει συναντήσεις με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας κατά την προσφιλή του πρακτική ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες από την επίσκεψη του στην Κοπεγχάγη με την πρώτη ευκαιρία, θέλοντας να μοιραστεί με τους φίλους του στα social media τις εμπειρίες του, θεσμικές και μη…

Keywords
Τυχαία Θέματα