Tρόμος στη Νέα Υόρκη- Πλησιάζει από ώρα σε ώρα ο τυφώνας «Σάντι»

Tον τρόμο του τυφώνα Σάντι που πλησιάζει από στιγμή σε στιγμή την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών ζουν ήδη οι Αμερικανοί.

Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου παρατήρησης τυφώνων (NHC), Ρικ Κναμπ έκανε λόγο για έναν «ιστορικό τυφώνα» .

Ήδη χιλιάδες Αμερικανοί προμηθεύονται με ξηρά τροφή, φακούς και ήδη πρώτης ανάγκης ενώ ήδη από την Παρασκευή ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον,

έθεσαν τ τις περιοχές τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,30 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Αϊλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της ακτής των ΗΠΑ.

«Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι αυτός είναι ένας τυφώνας κατηγορίας 1 στην κλίμακα της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson» , προειδοποίησε ο Ρικ Κναμπ, εξηγώντας ότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Τοντ Κίμπερλειν, ο οποίος κάνει επιστημονικές εκτιμήσεις και προβλέψεις στο NHC, ο Σάντι μπορεί να σπάσει πολλά ρεκόρ. «Δεν ξέρω αν θα είναι ένας ιστορικός τυφώνας, αλλά δεν θα απέχει και πολύ από αυτόν τον χαρακτηρισμό» υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος υπενθύμισε πως για τον τυφώνα Αϊρίν, το ύψος των κυμάτων ήταν από 1,2 έως 1,5 μέτρα, ενώ ο τυφώνας του Αυγούστου του 2011 είχε σκοτώσει 47 ανθρώπους και προκάλεσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές.

Οι μετεωρολόγοι φοβούνται πως ο Σάντι μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις χειρότερες καταιγίδες των τελευταίων ετών, παραλληλίζοντάς  τον με την καταιγίδα που χτύπησε το 1991 τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, μια από τις χειρότερες όλων των εποχών και η οποία μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 2000 με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνι.

Χωρίς μέσα μεταφοράς η πόλη της Νέας Υόρκης

Την ίδια στιγμή η πόλη της Νέας Υόρκης θα διακόψει τη λειτουργία του δικτύου της των δημόσιων μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, για προληπτικούς λόγους εν αναμονή της άφιξης του τυφώνα Σάντι όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από το μετρό, οι αρχές της μητρόπολης των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ.

«Αν γυρίσει και απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά θα είναι πολύ καλά. Αλλά αν όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό», σημείωσε ο Κουόμο.

Παράλληλα οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για αύριο Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις. Το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει ωστόσο ανοιχτό σήμερα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ομπάμα ακυρώνει προεκ

Keywords
Τυχαία Θέματα