Υψηλοί τόνοι για την ανακεφαλαιοποίηση

Δεν αποφεύχθηκαν οι υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων επί του νομοσχεδίου για τις εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και κινητών τίτλων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ωστόσο από τη συνεδρίαση απείχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,

Χρήστος Γκόρτζος επικαλούμενοι ειλημμένες υποχρεώσεις αλλά και μη επαρκή μελέτη των διατάξεων για το Ταμείο. Παρά ταύτα, οι δύο άντρες δέχτηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη, «αφού μελετήσουν τις σχετικές διατάξεις ενδελεχώς».

Η απουσία των εκπροσώπων των τραπεζιτών προκάλεσε δυσφορία στην αίθουσα ενώ και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμπερίληψη των διατάξεων για το ΤΧΣ σε ένα νομοσχέδιο, που επί της ουσίας, ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκές Οδηγίες για τις κινητές αξίες.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Νάντια Βαλαβάνη παρατήρησε πως η δυστοκία των ελλήνων τραπεζιτών έχει ολοφάνερα αίτια καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναγοράς χρέους και δεν έχουν καμία διάθεση να έρθουν εδώ και να τους στριμώξουν οι βουλευτές με ερωτήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». Ενώ την άλλη Πέμπτη, η διαδικασία θα έχε ολοκληρωθεί, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η βούληση της κυβέρνησης για ενημέρωση της Βουλής δεν έχει αλλάξει. «Αντιλαμβάνεστε όμως τους περιορισμούς και τη χρονική στενότητα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης», τόνισε. Από Δευτέρα , συνέχισε, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη διαδικασία επαναγοράς χρέους.

Τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ για μια τέτοια συνεδρίαση εξέφρασε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς, όπως υποστήριξε, «διαπιστώνονται περίεργες μεταλλάξεις και συμπτώσεις: Κάποιοι μας κατήγγειλαν τον Φλεβάρη όταν ψηφίζαμε την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα. Μετά τις εκλογές, κάποια κόμματα που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν προσχωρήσανε στην πρωτοβουλία Μόντι, που θα είχε ως αποτέλεσμα τον διορισμό διοικήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τώρα είναι υπέρ των κρατικών διοικήσεων γιατί φοβούνται τον αφελληνισμό».

«Μας λένε διάφοροι συνάδελφοι ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, τις διοικήσεις θα τις ορίζει ο Ντράγκι. Τώρα δηλαδή ποιος τις ορίζει; Το ΤΧΣ έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως το ορίζει η κυβέρνηση;», απάντησε ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όλα τα πακέτα στήριξης, συμπλήρωσε, πριν από την κεφαλαιοποίηση ανέρχονται σε 200 δισ., συν τα 50 δισ. που δίνονται τώρα. «Για να γίνει τι; Να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις που είναι σήμερα 250 δισ. Επί της ουσίας κοινωνικοποιούνται οι ζημίες των τραπεζών και απ’ την άλλη έχουμε ανέργους και αυτοκτονίες».

Παίρνοντας το λόγο ο Στέφανος Σαμοΐλης από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το άρθρο που δίνει στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιούνται χωρίς καινούργιο business plan και χ

Keywords
Τυχαία Θέματα