Υπογράφεται αύριο το μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Αύριο στη Λευκωσία αναμένεται να υπογραφεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Αναλυτικότερα, το Μνημόνιο

πρόκειται θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κϋπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom. Ακόμη πρόκειται να συνοδευτεί με κοινή διακήρυξη των τριών υπουργών για το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι τρεις υπουργοί θα έχουν διήμερη συνάντηση εργασίας, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τις υπογραφές, «στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου», όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο. Το Μνημόνιο εκτός από τον τομέα Ενέργειας (υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη ΑΠΕ και φυσικοί πόροι) καλύπτει επίσης τη συνεργασία στην Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα