Υπό όρους οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης

Όρους στη χρήση των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης ΕΤΧΣ και ΕΜΣ έβαλε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα ήταν απαραίτητες κάποιες αλλαγές στο νόμο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) λόγω των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο για τον μηχανισμό πρόκειται να εγκριθεί στο Βερολίνο σήμερα το βράδυ

από τα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου, μαζί με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ωστόσ, νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για τον ΕΜΣ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του SPD αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, Κάρστεν Σνάιντερ, σημείωσε ότι «η καγκελάριος πρέπει να εξηγήσει αυτή την στροφή 180 μοιρών».

Επίσης, ανέφερε ότι είναι ερωτηματικό αν το γερμανικό κοινοβούλιο αποφασίσει σήμερα για τον ESM.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ (CDU), αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπαρθλ, υποστήριξε ότι δεν είναι ανάγκη να αναβληθεί η απόφαση, καθώς δεν υφίστανται νομικά προβλήματα.

Αυτή την πλευρά τους, αναλυτές επισημαίνουν ότι τα νομικά εμπόδια παραμένουν και οι παραχωρήσεις που έκανε η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής ίσως καταστήσει δυσκολότερη την υπέρβασή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα