Υπέρ των ευρωομολόγων ο Γιούνκερ

Υπέρ της θέσπισης των ευρωομολόγων,δηλαδή του κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, τάχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας παράλληλα πως πως το πολιτικό κλίμα «δεν είναι ακόμη ώριμο» -υπονοώντας ξεκάθαρα το Βερολίνο.

Σε ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξή του στο Αμβούργο για το Spiegel, που έγινε ενώπιον ο Γιούνκερ ανέφερε πως στηρίζει την πρόταση για τα ευρωομόλογα αν και -όπως είπε αστειευόμενος- «προσεκτικά, γιατί αλλιώς θα με κυνηγούν στη Γερμανία».

Με

ένα ¨ναι¨ απάντησε στην ερώτηση σχετικά με την αποχώρησή του από την προεδρία του Eurogroup εξαιτίας υπερβολικής εμπλοκής απο την Γερμανία και τη Γαλλία.

O Γιούνκερ στήριξε τη θέση της Μέρκελ για ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. «Θεωρώ ρεαλιστική την ενίσχυση με 10 δισ. ευρώ» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πάντως πως η αναπτυξιακή πολιτική δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί σε βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Θετικά εκφράστηκε ως προς την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την ηγεσία του Eurogroup ενώ όπως δήλωσε «περισσότερη Ευρώπη, εάν κάνουμε πίσω θα κάνουμε λάθος».
Αναφορικά με το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, ο Γιούνκερ είπε πως ο αρχηγός του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «πρέπει να ξέρει να ακούει και να είναι συνεχώς ενήμερος για την κατάσταση σε κάθε χώρα».

«Δεν πρέπει να πηγαίνει κανείς στο Eurogroup και να περιμένει να μάθει τι συμβαίνει στην Κύπρο, πρέπει να το ξέρει δύο εβδομάδες νωρίτερα, για κάθε χώρα» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο: «Δεν υπάρχουν μόνο δύο χώρες στην Ευρωζώνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα