Ξουλίδου: «Προ των πυλών η δημιουργία ΕΟΖ σε Θράκη-Αιγαίο»

Της Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων,

Σταυρούλας Ξουλίδου

Μια Ειδική Οικονομική ζώνη, ΕΟΖ για συντομία, είναι μια γεωγραφική περιοχή, στην οποία ισχύει ένα εντελώς ιδιαίτερο νομοθετικό, οικονομικό και διοικητικό καθεστώς. Δηλαδή, σε μια ΕΟΖ το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας είναι ειδικό καθεστώς προσανατολισμένο στα συμφέροντα της «ελεύθερης αγοράς». Δηλαδή, του διεθνούς καπιταλισμού.

Για τον εργαζόμενο που θα αποφασίσει, ή θα

αναγκαστεί να αποφασίσει, να εργαστεί σε μια ΕΟΖ, το καθεστώς αυτό είναι από δυσμενές ως δυσμενέστατο. Το πιο σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει 6ήμερο αντί του πενθημέρου και 10ωρη εργασία αντί οκταώρου. Η λειτουργία εργατικών σωματείων δεν επιτρέπεται και, γενικά, η εργατική νομοθεσία που ισχύει στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια αναστέλλεται.

Οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας είναι από άθλιες ως αθλιότατες. Οι αμοιβές ανέρχονται σε λίγα ευρώ ημερησίως και απασχολούνται, κυρίως, μετανάστες. Για να εισέλθει κάποιος σε μια ΕΟΖ απαιτείται πάσο, ως είδος διαβατηρίου, και η περιοχή φυλάσσεται, ακόμα και ενόπλως, από ιδιωτικές εταιρείες.

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμα ΕΟΖ, αλλά όπως τουλάχιστον αναφέρει η αγγλική Wikipedia στο λήμμα “special economic zone” σε ειδική για την Ελλάδα παράγραφο «η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με οικονομίες που αγκομαχούν. Πολλοί βλέπουν αυτήν την (γερμανική) υπόδειξη σαν μια βιτρίνα του ρόλου της Γερμανίας στην κρίση, καθώς στοχεύει στο να διευρύνει τον δι-ευρωπαϊκό διαχωρισμό βορρά – νότου, ώστε να κερδίσει η δική της οικονομία».

Στη Θράκη αλλά και στο Αιγαίο προετοιμάζεται ένα σκηνικό συνεκμετάλλευσης. Ειδικά στη Θράκη, η δημιουργία ΕΟΖ είναι προ των πυλών. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε τον τουρκικό εθνικισμό να έχει ενεργοποιηθεί σε τέτοιον βαθμό τελευταία.

Στη Θράκη δεν αλωνίζουν μόνο τούρκοι εθνικιστές. Έχουμε και οικονομικές τουρκικές κινήσεις με … γερμανικό υπόβαθρο. Υπάρχουν τουρκικές τράπεζες που έχουν διεισδύσει στην τοπική κοινωνία και ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τουρκικά συμφέροντα για την εξαγορά τοπικών επιχειρήσεων.

Αυτό που γίνεται, λοιπόν, στη Θράκη (και στο Αιγαίο) είναι ότι έχουν κουμπαριάσει επιχειρηματικά συμφέροντα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου με υψηλή ευρωπαϊκή, γερμανική μάλλον, οικονομική εποπτεία.

Γύρω από όλα αυτά παίζεται η ελληνική εθνική κυριαρχία επί της περιοχής, καθώς και το μέλλον της σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι εντολές έχουν δοθεί. Μένει να δούμε την έκβαση του δράματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα