Βρετανία: Δύο εκατ. λίρες στην Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών

H βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής προγράμματος 2 εκατομμυρίων λιρών για την συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες επαναπατρισμού παρανόμων μεταναστών από χώρες της Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Στόχος της Βρετανική συνδρομής είναι η μείωση της παράνομης μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτός είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει

τη διαρκή πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης, Τζον Κίτμερ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεγάλη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα έχει αυξήσει την πίεση προς τη «στριμωγμένη οικονομικά» χώρα, με την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει πολλές φορές «αμφιλεγόμενα» μέτρα για την πάταξη του φαινομένου και την «εκκαθάριση» περιοχών της πρωτεύουσας, υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕ και της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, το καθεστώς απελευθέρωσης θεωρήσεων που ισχύει στην Τουρκία και η επέκταση των Τουρκικών Αερογραμμών σε Ασία και Αφρική έχουν συμβάλλει στην αύξηση της εισροής μεταναστών. Πολλοί από τους 1500 μετανάστες που επιδιώκει να βοηθήσει το πρόγραμμα θα κατέληγαν διαφορετικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, λένε οι Βρετανοί αξιωματούχοι.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία ειδικών υπηρεσιών σε χώρες όπως το Πακιστάν για την ενημέρωση των «εν δυνάμει μεταναστών» για τους κινδύνους που διατρέχουν κατά τη διάρκεια της παράνομης διακίνησής τους μέσω των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

Το εν λόγω πρόγραμμα επαναπατρισμού θα εφαρμοστεί από τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ) εντός των επόμενων δύο χρόνων. «Πολλοί μετανάστες έχουν εθελοντικά δεχθεί να φύγουν από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα, πολλοί περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τον αριθμό των επιστροφών να φτάνει τις 18.500 τα τελευταία τρία χρόνια μέσω άλλων εφαρμοζόμενων προγραμμάτων» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΙΜΟ, Λώρα Τόμπσον.

The post Βρετανία: Δύο εκατ. λίρες στην Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα