Βέστερβελε: «Εφαρμόστε τη συμφωνία για το Κόσοβο»Βέστερβελε: «Εφαρμόστε τη συμφωνία για το Κόσσοβο»

Την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεών ζήτησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε.

Μόνο τότε το Βερολίνο θα στηρίξει τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Βελιγραδίου με την ΕΕ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο κ. Βέστερβελε κάλεσε το Βελιγράδι να λάβει «μία σωστή απόφαση σε αυτές τις ιστορικές στιγμές».

Η συμφωνία η οποία επισφραγίσθηκε στις 19 Απριλίου στις Βρυξέλλες

ανάμεσα στις άλλοτε εμπόλεμες πλευρές, «μπορεί να χαρακτηρισθεί κάλλιστα ιστορική και στο εξής θα πρέπει να εργασθούμε ώστε να τεθεί αυτή σε εφαρμογή, προκειμένου να είναι ορατά τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα», υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Πρίστινα για συνομιλίες το βράδυ της Δευτέρας, επισήμανε ότι έφθασε στο Βελιγράδι ώστε να ενθαρρύνει τις σερβικές αρχές να συνεχίσει την προσέγγισή τους με την ΕΕ.

«Τέτοιες ιστορικές περιστάσεις δεν παρουσιάζονται καθημερινά, και όταν αυτές παρουσιασθούν θα πρέπει να τις αδράχνουμε. Εάν γίνουν ορατά τα απτά αποτελέσματα (της συμφωνίας), θα μπορούσα να απευθύνω ένα θετικό μήνυμα στο γερμανικό κοινοβούλιο», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάτσιτς επανέλαβε «την πρωταρχική σημασία» την οποία έχει για το Βελιγράδι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων:

«Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για τον λαό μας και το κράτος μας, που γνωρίζει μία ιστορική επιβράδυνση εν σχέσει με τα άλλα κράτη της περιοχής. Η Σερβία δεν έχει πλέον καιρό για χάσιμο, και κάθε αναβολή θα είχε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Κατόπιν πρόσκλησης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ο κ. Ντάτσιτς θα βρεθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον κοσοβάρο πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, προκειμένου να καταλήξουν σε συνεννόηση για την εφαρμογή της συμφωνίας. Η συμφωνία, μολονότι επικυρώθηκε από το σερβικό Κοινοβούλιο, συναντά την αντίδραση των περίπου 40.000 Σέρβων οι οποίοι ζουν στα βόρεια του Κοσόβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα