Βαριές καμπάνες για την αδήλωτη εργασία

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία το 2012 έφτασαν το ύψος των σχεδόν 12 εκ. ευρώ. Το ακριβές ποσό ανέρχεται στα 11.882.500 ευρώ και πρόκειται για στοιχείο που περιλαμβάνεται σε έγγραφο που ανήκει στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και το οποίο διαβιβάστηκε στην Βουλή. Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι στο ποσό δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα από παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Το 2012 έγιναν για την αδήλωτη εργασία 19.083 κοινοί έλεγχοι (ΕΥΠΕΑ – Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) σε

επιχειρήσεις οι οποίες συνολικά απασχολούν 60.796 εργαζόμενους.

Η συνολική ελεγκτική δραστηριότητα των επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, από τα ήδη επεξεργασθέντα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΕΠΕ, το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, περιλαμβάνει 27.599 ελέγχους πανελλαδικά.

Από τους εν λόγω ελέγχους προέκυψαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές 1.557 αναγγελίες για ανασφάλιστους εργαζόμενους του ΙΚΑ.

Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι το 2012 εφαρμόστηκε σε 23 επιχειρἠσεις η διάταξη που δίνει στην ηγεσία του υπουργείου τη δυνατότητα να επιβάλει ως κύρωση τη πάυση λειτουργίας της επιχείρησης από πέντε έωα δέκα μέρες, γιατί διαπιστώθηκε παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Να σημειωθεί ότι το 2012 έγιναν από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 1.659 έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία και διαπιστώθηκαν 238 παραβάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα