Τσακίστε τη Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

«Καθένας να λύσει τα δικά του προβλήματα». Με αυτήν τη φράση απάντησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για τη θέσπιση του ευρωομόλογου, το οποίο, ουσιαστικά, θα μεταφέρει την τελική εγγύηση και την αποπληρωμή των χρεών στην Κεντρική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ουσιαστικά, η Ιταλία και η Ισπανία, πρωτίστως, και, δευτερευόντως, η Ελλάδα προσπαθούν να πιέσουν ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάει πιο κοντά στο μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο οικονομικό πεδίο, ειδάλλως να αρχίσει σιγά-σιγά να διαλύεται.
Στις ΗΠΑ τα οικονομικά προβλήματα καθεμιάς από τις 52 πολιτείες αντιμετωπίζονται από τους κυβερνήτες και τα τοπικά κοινοβούλια των πολιτειών με φόρους τοπικούς κ.λπ., αλλά εντέλει την εγγύηση την έχει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, την ευθύνη για την αντιμετώπιση των κλεφτών και των μιζαδόρων σε κάθε πολιτεία δεν την έχουν τα τοπικά διοικητικά και δικαστικά όργανα, αλλά το ομόσπονδο κράτος. Για παράδειγμα, ο διάδοχος του Ομπάμα στην πολιτεία του (Ιλινόις) πήγε στη φυλακή με πολυετή κάθειρξη με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου και παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών, παρότι προσπάθησε να δωροδοκήσει για να πουλήσει θέση τοπικού αξιωματούχου.
Η πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται οι περίφημες πόλεις του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες, έπεσε έξω οικονομικά, επειδή σε τοπικό επίπεδο η μίζα έτρωγε σύννεφα και τα κουνούπια χρυσάφι. Το τελικό χρέος, που ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας, δεν το αντιμετώπισαν κόβοντας τις συντάξεις και τους μισθούς των Καλιφορνέζων, αλλά το πλήρωσε η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Γιατί; Μα, είναι απλό. Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, ο Σερβοαμερικάνος Μιλόγεβιτς, θα μπορούσε να πάρει δάνειο από τη… Ρωσία, την Κίνα κ.λπ. και να εκχωρήσει την κυριαρχία και τα περιουσιακά στοιχεία του Σικάγο, του Ντιτρόιτ κ.λπ. στα κράτη αυτά που, ευχαρίστως, θα έκαναν τέτοια συναλλαγή.
Όμως, οι ΗΠΑ είναι οντότητα εντέλει και δημιουργήθηκε για να μην αυξάνεται υπερβολικά η ισχύς μιας πολιτείας έναντι άλλης ή για να μην αποδυναμώνεται μια πολιτεία και να απορροφάται από την άλλη. Όλες θα παραμένουν σταθερές και ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ανεξάρτητα από τα χρέη τους ή το πλεόνασμά τους και κάθε κλέφτης τους θα παραδίδεται σε κεντρικό ομοσπονδιακό δικαστήριο και ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ φυλακές.

Διαφθορά
Αυτή είναι η λογική στην οποία θα έπρεπε να κινείται ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτήν τη λογική κινείται, έστω με καθυστέρηση και υστεροβουλίες και η λογική των Ιταλών και των Ισπανών. Στην ίδια κατεύθυνση, χωρίς να αντιμετωπίζει (ακόμα) παρόμοιο πρόβλημα, κινείται και η Γαλλία του Ολάντ. Αυτή την κατεύθυνση θα ήθελαν και η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και, γενικά, οι αδύναμες οικονομικά χώρες. Το πρόβλημα των χωρών αυτών είναι το οικονομικό, αλλά όχι γιατί κατακάηκαν οι καλλιέργειές τους, όχι γιατί έκαναν λάθος παραγωγές, αλλά γιατί έχουν εσωτερική διαφθορά, η οποία μοιάζει με εκείνη των επιμέρους

Keywords
Τυχαία Θέματα