Τρόικα: Επιμένει να κλείσει ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και να απολυθούν οι εργαζόμενοι

Χρήστος Καπούτσης

Επιμένει η τρόικα να μπει λουκέτο στις προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ( ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ( ΕΛ.Β.Ο.) και να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Η τρόικα, εκτιμά ότι, με το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων, θα αποφευχθούν νέα οριζόντια μέτρα και θα καλυφτεί ένα μέρος από το δημοσιονομικό

κενό , που σύμφωνα με την τρόικα είναι τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρω.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών απορρίφθηκε ως μη βιώσιμο και μη ρεαλιστικό, από την τρόικα. Η Κυβέρνηση επιμένει να γίνει αναδιάρθρωση και εκκαθάριση εν λειτουργία των Αμυντικών Βιομηχανιών, ενώ προτείνει να γίνει και μείωση του προσωπικού κατά 40% μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Επίσης, η Ελληνική πρόταση να μείνουν ανοιχτές οι Αμυντικές Βιομηχανίες μόνο στον στρατιωτικό τομέα, για να καλύπτουν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, απορρίφτηκε. Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, για τις αμυντικές Βιομηχανίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Πιέσεις προς το οριστικό κλείσιμο της εγχώρια Αμυντικής Βιομηχανίας ασκεί και η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που με απόφασή της απαιτεί τόσο η μεταλλευτική εταιρεία ΛΑΡΚΟ, όσο και οι εταιρείες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Μέχρι τώρα, δύο μεγάλες εταιρείες, η ρωσική Rosoboronexport και η γερμανική Rheinmetall , έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, για τις δύο βιομηχανίες την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.

The post Τρόικα: Επιμένει να κλείσει ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και να απολυθούν οι εργαζόμενοι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα