Τώρα όλοι –πλήν Ελλάδος- μιλούν για «κούρεμα του χρέους»

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις της, «έκανε τα μαθήματά της». Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δεν «κτυπά το χέρι στο τραπέζι» δεν διεκδικεί μαξιμαλιστικές λύσεις που ανατρέπουν τη διεθνή πρακτική. Για πρώτη φορά τη λέξη «κούρεμα χρέους», την αναφέρουν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι από τη Γερμανία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.Είναι το Ινστιτούτο IFO της Γερμανίας, είναι η Deutsche Bank,

είναι η πρωτοσέλιδη αρθρογραφία στο Bloomberg, το Reuters, τη Wall Street Journal και τους Financial Times.

Όλοι αυτοί επιχειρηματολογούν ότι εφόσον η Ελλάδα συμμάζεψε πλέον τα δημόσια οικονομικά της, δικαιούται ένα επιπλέον χέρι βοήθειας για τη διαχείριση του χρέους.

Επισήμως η Ελλάδα, ορθώς σιωπά. Έχει επικεντρωθεί στη θεμελίωση της επιχειρηματολογίας της. Για να είναι βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας πρέπει στα επόμενα χρόνια η οικονομία της να «τρέχει με ρυθμούς άνω του 4,5% ετησίως». Το όρο Ρήτρα Ανάπτυξης στην εξυπηρέτηση του Χρέους (δηλαδή να πληρώνει η Ελλάδα μόνον εφόσον η οικονομία της παραμένει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης) τον θέτουν στη διαπραγμάτευση οι ξένοι δανειστές και όχι οι Έλληνες πολιτικοί διαπραγματευτές.

Ο κανόνας στο ποδόσφαιρο είναι απλός: Όταν η ομάδα κερδίζει, δεν χρειάζεται να σπαταλά δυνάμεις για την επίθεση. Απλά συντηρεί το νικηφόρο αποτέλεσμα. Προφανώς ο αγώνας δεν έχει λήξει. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια.

Η Ελλάδα πρέπει να σπάσει τα δεσμά της τριτοκοσμικής συντεχνιακής λογικής που συνεχίζει να κυριαρχεί στην τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία της Ευρώπης. Οι διαρθρωτικές αλλαγές ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί. Όλες οι επαγγελματικές τάξεις ζητούν προστασία όχι ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Είναι όμως η πρώτη φορά που το επίσημο Ελληνικό Κράτος κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι ως επαίτης επιείκειας και αλληλεγγύης αλλά ως ισότιμος διεκδικητής μιας συνολικής βιώσιμης διαχείρισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος δημοσίου χρέους…

Το Bloomberg αναφέρει ότι « H Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη της και δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος της.» Η Deutsche Bank άνοιξε επισήμως τη συζήτηση γύρω από την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ότι τα μέτρα που πιθανότατα θα ληφθούν από την Ευρωζώνη για τη νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη (τόσο τα διμερή ή GLF όσο και από το EFSF) στα 50 χρόνια από 17 και 30 που είναι σήμερα αντιστοίχως.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι για να είναι ένα χρέος βιώσιμο πρέπει το ΑΕΠ της χώρας να μεγαλώνει με ρυθμούς υψηλότερους των επιτοκίων που πληρώνει.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακούγοντας από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, τις απόψεις που η ίδια πρεσβεύει.

Γι’ αυτό σιωπά…

The post Τώρα όλοι –πλήν Ελλάδος- μιλούν για «κούρεμα του χρέους» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα