«Τοκογλύφος» η εφορία για όσους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους

Ποινή 10% θα χρεώνει η εφορία από 1η Ιανουαρίου μετά τους δυο πρώτους μήνες καθυστέρησης, ενώ η ετήσια επιβάρυνση θα φτάνει στο 28,5%.

Κοινώς, όποιος δεν πληρώνει εμπρόθεσμα οποιονδήποτε φόρο θα χρεώνεται με πρόσθετους φόρους (πρόστιμα και τόκους)

Συγκεκριμένα, η εφορία θα λειτουργεί ως «τοκογλύφος» από το επόμενο έτος για όσους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τα υπέρογκα «χαράτσια» με βάση τους «μνημονιακούς» Κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος και Φορολογικών Διαδικασιών (τους ν. 4172/2013 και 4174/2013) όπως ορίζει το νέο πολυνομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο υπερψηφίστηκε

στη Βουλή.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ με τους νέους αυτούς νόμους, όποιος δεν πληρώνει εμπρόθεσμα οποιονδήποτε φόρο θα χρεώνεται με πρόσθετους φόρους (πρόστιμα και τόκους) που θα κυμαίνονται από 11,4% τους δύο πρώτους μήνες καθυστέρησης μέχρι 28,5% στους 12 μήνες καθυστέρησης!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στις διατάξεις, οι οποίες πέρασαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την τρόικα στο νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (στο ν. 4174/2013) που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2014 (και συμπεριελήφθησαν ξανά στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που κατατέθηκε χθες στη Βουλή), περιλαμβάνεται το μέτρο της επιβάρυνσης με πρόστιμο 10% επί του οφειλόμενου ποσού σε όποιον φορολογούμενο καθυστερήσει δύο μήνες να εξοφλήσει οποιονδήποτε φόρο. Επιπλέον, θα επιβαρύνεται και με τόκους 0,7% ανά μήνα.

Δηλαδή, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση με πρόστιμα και τόκους θα φθάνει το 11,4% μόλις η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 2 μήνες! Εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο θα υπολογίζεται στο διπλάσιο, με ποσοστό 20% επί του αρχικού φόρου που δεν εξοφλήθηκε εμπρόθεσμα, ενώ η επιβάρυνση με τόκους θα ανέρχεται στο 8,5%. Έτσι η συνολική πραγματική ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση για πάνω από 12 μήνες θα φθάνει στο εξωφρενικό ποσοστό του 28,5%.

The post «Τοκογλύφος» η εφορία για όσους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα