Το βλέμμα στραμμένο στις τράπεζες

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. (που φαίνεται να κρύβει μια έκπληξη), οι προσεκτικές, διακριτικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του Γ. Προβόπουλου από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος και οι έντονες πιέσεις που ασκεί το ΤΧΣ στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών επιταχύνουν τις θεαματικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Η συμμετοχή

ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον απογαλακτισμό της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δώσει εμπράκτως το σύνθημα στις αγορές ότι η κατάσταση έχει αλλάξει στην Ελλάδα. Με την ένταξη του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton στον όμιλο της Eurobank, τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας αγοράζοντας μετοχές της από το ΤΧΣ θα αποκτήσουν ταυτόχρονα στρατηγική θέση όχι μόνο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Στο θέμα αυτό φαίνεται ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα που δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ως αποτέλεσμα των διπλών πολυεπίπεδων επαφών του Αντώνη Σαμαρά με την αμερικανική επενδυτική κοινότητα αυτό το σαββατοκύριακο.

Ταυτόχρονα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος σε στενή συνεργασία την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθοδηγεί τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών –εντός και εκτός ΤΧΣ- ώστε να καταρτίσουν και να καταθέσουν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, τα νέα επιχειρηματικά τους σχέδια που θα εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας, μείωση του λειτουργικού κόστους και –κυρίως- φθηνή, άφθονη χρηματοδότηση από τους μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει η ΕΚΤ.

Tα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών πρέπει να έχουν κατατεθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ παράλληλα «τρέχει» και ο νέος έλεγχος των «κόκκινων δανείων» από την Blackrock την οποία έχει προσλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος για να αποτυπώσει –χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης- την πραγματικότητα στον τομέα εξυπηρέτησης των δανείων.

Μέχρι τον Οκτώβριο, το αργότερο, θα έχει σταματήσει η παραφιλολογία περί νέας «μαύρης τρύπας», «κουρέματος» και άλλων ανοησιών που τεχνηέντως καλλιεργούν οι επαγγελματίες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας και τα εγχώρια -πολιτικά κυρίως- όργανά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα