«Το πρόβατο» -Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη

Έκθεση
«Το πρόβατο» -Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
15 Οκτωβρίου έως και 15 Νοεμβρίου 2013

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 7:30 μμ, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” (Πειραιώς 254, Ταύρος), πραγματοποιούνται τα Εγκαίνια της Έκθεσης «Το Πρόβατο» – Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη. Η Έκθεση, την οποία επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, διοργανώνεται από το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA και πρόκειται

να διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικές κατασκευές, η Έκθεση παρουσιάζει πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου, από τη μυθολογία, τους συμβολισμούς, μέχρι και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Οι επισκέπτες της καλούνται να ανακαλύψουν τη χρήση των υλικών, τη λειτουργία των χώρων και την ένταξη στο τοπίο των παραδοσιακών ποιμενικών κτισμάτων, την ανακύκλωση των νέων υλικών σε σύγχρονες κατασκευές (φράχτες, στάνες, μαντριά και βιοτεχνικές μονάδες), καθώς και την εφευρετικότητα των βοσκών, μέσα από «έξυπνες λύσεις», πάνω σε θέματα υποδομής και μόνωσης, τόσο στις μόνιμες, όσο και στις προσωρινές αρχιτεκτονικές κατασκευές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ποιμενικής αρχιτεκτονικής αναδεικνύονται μέσα από την παράδοση των Σαρακατσάνων και άλλων νομαδικών φυλών από τις χώρες της Ευρώπης, από τα πετρόκτιστα και τα ξύλινα σε πολλές χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά και νότου, καθώς επίσης και μέσα από τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές μονάδες παραγωγής που σχετίζονται με την εκτροφή του προβάτου και των προϊόντων του (μαλλί, δέρμα, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από αντικείμενα, φωτογραφίες και slideshow, ενώ η έκθεση οργανώνεται σε Ενότητες με βάση το δομικά υλικά των κατασκευών –άχυρο/χόρτο, ξύλο, πέτρα, μέταλλο και ανακυκλωμένα υλικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτίθενται, μεταξύ άλλων, μια αυθεντική Σαρακατσάνικη σκηνή των αρχών του 20ου αιώνα, μία παραδοσιακή τροχήλατη ποιμενική καμπίνα από τη Βουλγαρία και μία χορτοκαλύβα από την Ουγγαρία.
Παράλληλα, τα αντικείμενα και το εποπτικό υλικό «συνομιλούν» με έργα τέχνης που έχουν αντλήσει έμπνευση από τις ποιμενικές εγκαταστάσεις και τα υλικά τους, είτε έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση των υλικών αυτών (ξύλο, άχυρο, πέτρα, τσίγκος κ.ά.).

Σε ξεχωριστή Ενότητα της έκθεσης, αφιερωμένη στην τέχνη αποκλειστικά, εκτίθενται έργα τέχνης τα οποία αντλούν την έμπνευση τους από τον ποιμενικό βίο και τους συμβολισμούς που αποδίδονται στον αμνό και τον ποιμένα, μέσα από θέματα της μυθολογίας, της λατρευτικής ζωής και της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Τα εκθέματα τέχνης περιλαμβάνουν έργα γνωστών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και οργανώνονται σε δυο μεγάλες ενότητες: έργα που εμπνέονται από τους συμβολισμούς (καλός ποιμένας, αθωότητα, θυσία, μαύρο πρόβατο κ.ά.) και έργα που εμπνέονται από παράγωγα του πρόβατου, όπως μαλλί ή δέρμα, τα οποία και χρησιμοποιούν.

Συμμετέχουν οι Έλληνες καλλιτέχνες:
Ναταλία Μελά, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Αφροδίτη Λίτη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Μιχάλης Κατζουράκης, Μανώλης Χάρος, Νίκος Αγγελίδης, Στάθης Βατανίδης, Γιάννης Καστρίτσης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αντρέας Κοντέλλης, Κορνήλιος Γραμμένος, Ελένη Τζάτζαλος, Μάριος Ελευθεριάδης, Δήμητρα Σιατερλή, Γιώργος Τσεριώνης, Κωστής Μουδάτσος, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Απόστολος Χαντζαράς, Απόστολος Ζολωτάκης, Κέλλυ Αθανασιάδου, Ηλίας Πούλος, Πάβλος Χαμπίδης, Ειρήνη Κανά, Έλενα Παυλοπούλου, Έλενα Ακύλα, Έλενα Παπαδημητρίου, Ιωάννα Καφίδα, Βασίλης Παπανικολάου, Μάγδα Ταμμάμ, Μαρίνα Σιούτη, Κλεώνη Μανουσάκη, Γιώργος Γιώτσας, Ζαχαρή Σμέρου, Αντιγόνη Μανωλίδου, Ντίμη Μπιτσάκου, Ελένη Κρίκκη, Μαρία Ταγκάλου, Αίγλη Πέττα, Διονύσης Πρωτόγερος, Έφη Σούτογλου
και οι:
Teodor Lihov – Emil Bachiyski – Martin Yordanov – Iotoff (Βουλγαρία), Janusz Szpyt (Πολωνία), Lászlό Kovács (Ουγγαρία), Koidu Laur (Εσθονία).
Με φωτογραφικό υλικό συμμετέχουν οι:
Γιώργος Τριανταφύλλου, Ναταλία Τσουκαλά, Νικόλας Μαστροπαύλος, Βελισσάριος Βουτσάς και Κλαίρη Μουσταφέλλου.

Επιπλέον, με τη χρήση QR codes, κρυμμένα μηνύματα, γρίφοι που ψάχνουν να βρουν τη λύση τους και άλλες πολλές εκπλήξεις περιμένουν να ανακαλυφθούν από τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της έκθεσης και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για να παίζεται με τη χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έκθεση αποτελεί μια από τις 7 θεματικές Εκθέσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CAΝEPAL – «Η Ευρωπαϊκή Κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας και του Ποιμενικού Βίου», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντονισμός έκθεσης: Φούλη Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτων
Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης
Διοργάνωση: PRISMA-Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.canepal.eu
Ώρες λειτουργίας ΕΚΘΕΣΗΣ:
Δευτέρα-Πέμπτη, 9:00 – 1:30
Παρασκευή, 9:00 – 20:00
Σάββατο, 11:00 – 16:00
Κυριακή, 10:00 – 18:00

Σημειώνεται ότι το πρωί της ίδιας ημέρας (Τρίτη 15/10, ώρα 10:30 πμ-7:00 μμ) και στο ίδιο κτίριο, στην Αίθουσα Προβολών, το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA οργανώνει την Ημερίδα με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά του Ποιμενικού Βίου: Αρχιτεκτονική και Τέχνη», με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό.
Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν με εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, οι: Dr. Zsolt Sari, Εθνογράφος, Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Ουγγαρίας, Edouard de Laubrie, Επιμελητής Συλλογών, Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (MuCEM), Γαλλία, Teodor Liho, Καλλιτέχνης, Καθηγητής στην Εθνική Ακαδημία Τέχνης, Βουλγαρία, Dr. Leonora Boneva, Μουσειολόγος, Βουλγαρία, Veronika Filko, Ιστορικός Τέχνης, Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Ουγγαρίας κ.ά.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ τόσο στην Ημερίδα, όσο και στην Έκθεση για την Τρίτη 15/10/13.
Με σκοπό την καλύτερη διοργάνωση και λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, το κοινό παρακαλείται να δηλώσει τη συμμετοχή του στο τηλ: 210-7525.660 ή στο email: [email protected].
Με την ευγενική υποστήριξη
του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

Ημερίδα
«Πολιτιστική Κληρονομιά του Ποιμενικού Βίου: Αρχιτεκτονική και τέχνη»
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος
Αίθουσα Προβολών, Πειραιώς 254, Ταύρος
Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1:
Η Αρχιτεκτονική του Ποιμενικού Βίου
10:00-10:30 Προσέλευση
Α’ ΚΥΚΛΟΣ: Η Ευρωπαϊκή διάσταση
10:30-11:00
Ποιμενική Αρχιτεκτονική: ο Ευρωπαϊκός Κοινός Τόπος, Δρ. Φούλη Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτων, PRISMA

11:00–11:20
Pastoral architecture in Hortobágy, Dr. Zsolt Sari, Εθνογράφος, Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Ουγγαρίας

11:20–11:40
Τhe building of a Saracatsani hut in the MuCEM and its integration into the permanent exhibition, Edouard de Laubrie, Επιμελητής Συλλογών, Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (MuCEM), Γαλλία

11:40-12:00 Συζήτηση
12:00-12:20 Διάλειμμα για καφέ
Β’ ΚΥΚΛΟΣ: Η Ελληνική άποψη
12:20-12:40
Η Βεργόπλεχτη Καλύβα στη Θεωρία της Αρχιτεκτονικής, Δρ. Βίκυ Κερτεμελίδου, Αρχιτέκτων-Μουσειολόγος

12:40-13:00
Οι «μάντρες» της Λήμνου ως Εργαλείο Αειφόρου Ανάπτυξης του Νησιού, Ήβη Νανοπούλου, Αρχιτέκτων και Θανάσης Πολυζωίδης, Αρχιτέκτων-Αρχιτέκτων τοπίου, Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου (ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ)

13:00-13:20
Αρχέτυπα: Από τις Καλύβες και τα Μαντριά στη Σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική, Γιώργος Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων

13:20-14:00 Συζήτηση
14:00-15:30 Ελαφρύ γεύμα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2:
Το πρόβατο και ο ποιμενικός βίος ως πηγή έμπνευσης στην Τέχνη

Α’ ΚΥΚΛΟΣ: Η Ευρωπαϊκή διάσταση
15:30-16:00
Ο Ποιμενικός Βίος στην Τέχνη: από την προϊστορία στον Damien Hirst, Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης

16:00-16:20
Power and Humility: Artistic Messages in the museum context of the CANEPAL project, Teodor Liho, Καλλιτέχνης, Καθηγητής στην Εθνική Ακαδημία Τέχνης και Dr. Leonora Boneva, Μουσειολόγος, Βουλγαρία

16:20-16:40
The Good Shepherdess, Veronika Filko, Ιστορικός Τέχνης, Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Ουγγαρίας

16:40-17:00
Dissemination of the Representation of Sheep in the Engravings in France, Edouard de Laubrie, Επιμελητής Συλλογών, Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (MuCEM), Γαλλία

17:00-17:20 Συζήτηση
17:20-17:4 Διάλειμμα

Β’ ΚΥΚΛΟΣ: Η Ελληνική άποψη
17:40-18:00
Ο κόσμος των πραγμάτων, Γιάννης Καστρίτσης, Ζωγράφος

18:00-18:40
Στρογγυλό Τραπέζι: Σύγχρονοι Καλλιτέχνες σχολιάζουν το εμπνευσμένο από τον ποιμενικό βίο έργο τους έργο τους. Συμμετέχουν: Αφροδίτη Λίτη, Νίκος Αγγελίδης, Αλέκος Λεβίδης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Νικόλας Μαστροπαύλου.

18:40- 19:00 Συζήτηση, Κλείσιμο Ημερίδας

Εγκαίνια Έκθεσης
«Το Πρόβατο»
Οδοιπορικό στον Ποιμενικό Βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
19:30-20:30
- Χαιρετισμός από τον Zsolt Sari, συντονιστή του Έργου CANEPAL
- Εισαγωγή από την Επιμελήτρια της Έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη
και από την Συντονίστρια και Αρχιτέκτονα της Έκθεσης Φούλη Παπαγεωργίου
- Περιήγηση και ξενάγηση στην Έκθεση

20:30-21:30
- Καλωσόρισμα με ποτό
- ΔΡΩΜΕΝΟ: Αφήγηση του Παραμυθιού «Ο Αυγερινός και η Πούλιω».
Αφήγηση: Φίλια Δενδρινού, Κανονάκι: Σοφία Λαμπροπούλου
Η ΕΙΣΟΔΟΣ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ τόσο στην Ημερίδα, όσο και στην Έκθεση για την Τρίτη 15/10/13.
Με σκοπό την καλύτερη διοργάνωση και λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, το κοινό παρακαλείται
να δηλώσει τη συμμετοχή του στο τηλ: 210-7525.660 ή στο email: [email protected].

The post «Το πρόβατο» -Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα