Το “Όχι” των Ελλήνων της Γερμανίας

«Όταν οι ναζί ήρθαν και πήραν τους ξένους/ δεν με ένοιαξε,/ αφού δεν ήμουν ξένος,/ ‘Οταν έκλεισαν φυλακή τους αριστερούς/ δεν μίλησα,/ αφού δεν ήμουν αριστερός,/ ‘Οταν ήρθαν και πήραν τους καλλιτέχνες/ δεν έκανα τίποτα,/ αφού δεν ήμουν καλλιτέχνης,/ ‘Οταν ήρθαν να πάρουν κι εμένα, /δεν έμεινε κανείς, που θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί».

Το ποίημα αυτό, σε ελεύθερη απόδοση, του Γερμανού λουθηρανού πάστορα και αντι-ναζί θεολόγου Μάρτιν Νίμελερ (Martin Niemeller, 1892-1984), με το οποίο σχολίαζε την πολιτική απάθεια της «σιωπηλής πλειοψηφίας» την εποχή του Γ’ Ράιχ, επέλεξαν νέοι Έλληνες της

Γερμανίας, για να στηλιτεύσουν τις «όλο και πιο βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής». Μέσω της ιστοσελίδας http://www.todikomasoxi.org/el, η οποία βγήκε στο διαδίκτυο στις 26 Οκτωβρίου, οι νέοι από το Ανόβερο, το Βερολίνο και το Ντίσελντορφ, φίλοι από χρόνια, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς όλους: πρώτα από όλα να μην μένουν απαθείς. Συλλέγουν δε υπογραφές, οι οποίες, μέχρι σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 200.

Στο τέλος της σελίδας, οι νέοι Έλληνες από την Γερμανία καταλήγουν :

“Ο φασισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα. Αυτή η Αυγή δε φέρνει τίποτα Χρυσό.
Γι’ αυτό λέμε ΌΧΙ στη Χρυσή Αυγή και σε κάθε Χρυσή Αυγή.”

Με πληροφορίες από : http://www.ekirikas.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα