Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Στην αγνόηση του μηνύματος της εκκλησίας και στην έλλειψη της πνευματικής επαφής μαζί της, είναι δυνατόν να αναζητηθούν οι αιτίες της κρίσης, μέσω της εγκατάλειψης της εργασίας «ως μέσου απόκτησης αυτάρκειας» που οδήγησε στον υπερδανεισμό ως αποτέλεσμα της «περάν των ορίων αναπαύσεως», στα κοινωνικά προβλήματα και σε αυτοκτονίες ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Λειτουργίας στον Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κοζάνη».
Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι ο Θεός τοποθέτησε τους πρωτόπλαστους «εις τον επίγειον Παράδεισον», παροτρύνοντας τους: «εργάζεσθε και φυλάσσειν

τον Παράδεισον», ενώ αντιθέτως «ο όφις υπέβαλε την ιδέαν της εν αναπαύσει και άνευ εργασίας απολαύσεως των αγαθών, δια της βρώσις του απαγορευμένου καρπού». Τόνισε, ότι ο εορτάζων Απόστολος Παύλος έγραψε : «ούτως ου θέλει εργάζεσθαι, μηδέ εστιέτω», αναφέροντας μάλιστα τον εαυτό του «ως υπόδειγμα αυταρκείας» αποκτημένης από την εργασία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι οι “αποστολικές παραινέσεις” είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και στη σημερινή «περίοδο της παγκοσμίου οικονομικής και ηθικής κρίσεως» καθώς «τα αίτια της είναι δυνατόν να ανευρεθούν» στο ότι «μέγα μέρος της ανθρωπότητος» τις είχε αγνοήσει «και είχε προβεί εις κατανάλωσιν προϊόντος εργασίας μη προσφερθείσης, επί τη ελπίδει ότι αύτη θα προσφερθεί και θα προσπορίσει τα αναγκαία έσοδα για την εξόφληση των προσφερομένων δανείων».
«Αλλά όπως συνήθως συμβαίνει εις τοιαύτας περιπτώσεις οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις δεν επαληθεύθησαν δια σύνολο σχεδόν την ανθρωπότητα με αποτέλεσμα να έρθει η ώρα της πληρωμής, των εν αναπαύσει προ καταναλωθέντων, χωρίς να υπάρχουν τα προς τούτον διαθέσιμα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε
«Οι κανόνες βεβαίως της οικονομίας δεν είναι αντίθετοι προς έναν λογικό δανεισμό, περί του οποίου υπάρχει βάσιμος ανθρωπίνει πρόβλεψις ότι θα υπάρχουν τα αναγκαία έσοδα δια την εξόφλησιν του. Αλλά, οι καταστροφικές συνέπειες του δανεισμού έρχονται όταν υπερβαίνει τα όρια, τα κάθε είδους όρια αναπαύσεως, αλλά και απληστίας και αδικίας και έχθρας και τας δυνατότητας του δανειζομένου – όχι μόνον υλικά αλλά και πνευματικά αγαθά – προς εξυπηρέτηση του κάθε είδους δανείου».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις νουθεσίες του Μεγάλου Βασιλείου προς τους «ευκόλως και αδιακρίτως δανειζομένους», συμβουλεύοντας τους : «Πλούσιος ει, μη δανείζου» διότι έχεις πλούτο αρκετό για τις ανάγκες σου. «Είσαι φτωχός μη δανείζου» διότι δε θα έχεις τα αναγκαία προς επιστροφή του δανείου και θα πουληθείς ως δούλος συ και τα μέλη της οικογενείας σου.
Υπογράμμισε ότι η εκκλησία ενδιαφέρεται για όλη τη ζωή του ανθρώπου την επίγειο και την επουράνιον» προσθέτοντας ότι «ο λόγος του Θεού μας γυμνάζει πνευματικώς ώστε να κερδίσουμε και την νυν και τη μέλλουσα ζωή», τονίζοντας ότι η αγνόηση του οδηγεί σε κοινωνικό πρόβλημα, μια ένδειξη του οποίου είναι και οι αυτοκτονίες που σημειώνονται μέσα στην κρίση.
«Ατυχώς, πολλοί των συνανθρώπων μας παρασύρονται από το δόλωμα της αναπαύσεως,
Keywords
Τυχαία Θέματα