Τον γύρο του κόσμου κάνει η δολοφονία του Φύσσα – Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα από τον 45χρονο Χρυσαυγίτη στο Κερατσίνι.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων γράφει: «Ριζοσπάστης ράπερ μαχαιρώθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα». Το AFP κάνει αναφορά στην αντιφασιστική του δράση και επικαλείται την ανακοίνωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

ενώ στην εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία ότι το Κερατσίνι γειτονεύει με το Πέραμα όπου την περασμένη εβδομάδα οκτώ κομμουνιστές τραυματίστηκαν από επιθέσεις χρυσαυγιτών.

Το AFP αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα καυστικά σχόλια δεκάδων αναγνωστών σε σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής Liberation, από τα οποία παρατίθενται ορισμένα μονάχα, τα πιο αντιπροσωπευτικά:

«Η Δημοκρατία πέθανε εκεί που γεννήθηκε! Διογένη βγες από τι πιθάρι σου, Οι Ελληνες τρελάθηκαν!»«Έλληνας ράπερ βρέθηκε με μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη… Μα τι κάνει η Ελληνική Αστυνομία;»«Μα τι κουβαλούν στο κεφάλι τους οι Έλληνες που έβαλαν στη Βουλή αυτό το φασιστικό, αντισημιτικό κόμμα; Η Δημοκρατία είναι νεκρή…»«Κι εμείς οι Γάλλοι δεν είμαστε καλύτεροι… Τα ίδια θα έκανε το Εθνικό Μέτωπο»«Ω, η ακροδεξιά! Ένα συνονθύλευμα ψυχικά διαταραγμένων ατόμων»«Γιατί άλλες χώρες που διέρχονται τρομερή κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεν έχουν γνωρίσει τέτοια άνοδο των νεοναζιστών;»«Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ακροδεξιάς: η δολοφονική βία»

Η International Herald Tribune μιλά για μοιραία επίθεση με μαχαίρι και παραθέτει αναλυτικό ρεπορτάζ για τη δολοφονία του 34χρονου ράπερ, ενώ το BBC δημοσιεύει άρθρο με τίτλο:

«Σύλληψη νεοναζί για το θάνατο του Έλληνα μουσικού Παύλου Φύσσα»

«Η Χρυσή Αυγή έχει κατηγορηθεί συχνά για βία κατά μελών αριστερών οργανώσεων και μεταναστών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κόμμα έχει 18 βουλευτές. Η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί από την περίοδο που ξέσπασε η οικονομική κρίση», καταλήγει το BBC.

Το Business Insider, o αμερικανικός ιστότοπος που ασχολείται με επιχειρηματικά νέα και θέματα τεχνολογίας αναφέρει χαρακτηριστικά πως η χωλαίνουσα οικονομία της Ελλάδας έχει πυροδοτήσει επεισόδια βίας οδηγώντας τη χώρα σε κοινωνική κατάρρευση.

«Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα πρέπει να ερμηνευτεί ως καμπανάκι για την ελληνική Δημοκρατία, τους ελληνικούς θεσμούς και τους πολίτες της», υποστηρίζει.

Στην έρευνα της ελληνικής αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, δίνοντας έμφαση στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, για απαγόρευση της συγκεκριμένης οργάνωσης.

«Αριστερός μουσικός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Αθήνα, από φερόμενο ως μέλος του νέοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του δικτύου.

Η εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι «η δολοφονία του αριστερού ‘χιπ χοπ’ καλλιτέχνη και ακτιβιστή του αντιφασισμού, ο οποίος μαχαιρώθηκε τη νύκτα της Τρίτης, επισκιάζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται την Τετάρτη στην Αθήνα κατά της διαθεσιμότητας».

Έντονα συζητείται και στα γερμανικά μέσα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιγράφει το σχετικό της άρθρο: Δολοφονία αριστερού ακτιβιστή σοκάρει την Ελλάδα». Εδώ και καιρό, γράφει η εφημερίδα, «η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή βάλει εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων και αριστερών. Τώρα ένας οπαδός τους μαχαίρωσε έναν αριστερό ράπερ μετά από μια πολιτική συζήτηση».

«Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα. Κυνήγι αριστερών», είναι ο τίτλος ανάρτησης στηνΤageszeitung του Βερολίνου, η οποία υπογραμμίζει την παθητική στάση της αστυνομίας η οποία αν και ήταν εκεί, παρενέβη πολύ αργά, σύμφωνα με τη δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα.

Η Neue Zürcher Zeitung εστιάζει στο ότι ο 45χρονος ακροδεξιός δράστης είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, ενώ η αυστριακή Kleine Zeitung υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα αυξάνονται τελευταία τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα