Τι λέει ο για το φυσικό αέριο στη Κύπρο ο υπ.Εμπορίου

 «Τα έσοδα που θα πηγαίνουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος θα καθορίζεται μέσα από συζήτηση με την τρόικα το πώς θα είναι ο Κρατικός Προϋπολογισμός, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης, σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το θέμα του φυσικού αερίου απασχόλησε

ιδιαίτερα την τρόικα και την Κύπρο, στις μεταξύ τους συζητήσεις. Η κυπριακή πλευρά επιμένει στην εκμετάλλευση των πηγών από μέρους της, τη στιγμή που η τρόικα πρότεινε αρχικά, τα έσοδα από την εκμετάλλευση  να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του κυπριακού χρέους και στη συνέχεια, η Κύπρος να έχει τη διαχείριση των κερδών από αυτήν.

Εκ των πραγμάτων τα έσοδα από τα κοιτάσματα δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν, αφού δεν έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις. Μέσα στο 2013, από την εταιρεία Noble, θα ξεκινήσει η βασική γεώτρηση, η οποία θα δώσει τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό και τον τρόπο επεξεργασίας των κοιτασμάτων.

Ο κ.Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι τα κοιτάσματα αυτονόμως δεν είναι έσοδα. « Χρειάζονται υποδομές, αυτή είναι η πρακτική, να βάλεις εγγύηση τα κοιτάσματα, τα δικαιώματα που έχεις στα κοιτάσματα για να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση των ενεργειακών υποδομών και κυρίως του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».

Ενώ σημείωσε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα είναι ο φορέας που θα κάνει την εν λόγω διαχείριση, κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα.

«Τα έσοδα που θα πηγαίνουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος θα καθορίζεται μέσα από συζήτηση με την τρόικα το πώς θα είναι ο Κρατικός Προϋπολογισμός, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε

«Εμείς αυτό που θέλαμε να εξασφαλίσουμε είναι ότι ο σχεδιασμός και η νομοθεσία μας δεν θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας και ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε με τις υποδομές αυτόνομα για να τις υλοποιήσουμε», ρίχνοντας  βάρος στην υλοποίηση του σχεδίου, αφού αυτό εξασφαλίζει την αυτονομία στη Μεγαλόνησο.

Τα έσοδα, τα οποία αναμένονται μετά από μία δεκαετία, προβλέπεται ότι θα καταθέτονται σε ένα ταμείο και από εκείνο το ταμείο, ένα μέρος πηγαίνει στον κρατικό Προϋπολογισμό, ένα μέρος πηγαίνει για ανανέωση υποδομών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες κι ένα τρίτο μέρος πηγαίνει ως επενδύσεις για τις επόμενες γενιές.
Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα